History Online GK Questions For SSC CGl,SSC CHSl,Railway Exams

1. Which one of the following source of islam is associated with the teachings of prophet mohammad?
A) Quran
B) Hidaya
C) Fiqah
D) Sunah
Answer: A

2. Bhagavatism centred on the worship of?
A) Siva
B) Bhagavati
C) Skanda
D) Vishnu
Answer: D

3. The decimal system was first known in india at the beginning of?
A) 2nd century AD
B) 3rd century AD
C) 4th century AD
D) 5th century AD
Answer: D


4. Which one of the following is considered an encyclopedia of india medicine?
A) Charaka samhita
B) Surya siddhanta
C) Brihat samhita
D) Lokayata
Answer: A

5. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
A) Kautilya-arthashastra
B) Hala-gathasaptasati
C) Banbhatta-buddhacharita
D) Kalidasa-abhijnanashakuhtalam
Answer: C

6. The first major inscription in classical sanskrit is that of ?
A) Chandragupta vikramaditya
B) Kanishka I
C) Rudradaman
D) Samudragupta
Answer: C

7. Use of white marble, long legs and slender frames, human being as central characters and prominence of kings, princess and places…….. were the characteristic features of which one of the following ancient art forms of india?
A) Amaravati school of art
B) Gandhara school of art
C) Mathura school of art
D) Pahari school of art
Answer: A

8. Which one of the following was known as chalco-lithic age?
A) Paleolithic age
B) Neolothic age
C) Copper-stone age
D) Iron age
Answer: C

9. The cultivation of cereals first started in?
A) Neolithic Age
B) Mesolithic Age
C) Paleolithic Age
D) None of these
Answer: A

10. Carbon-dating is used to determine the age of?
A) Fossils
B) Plants
C) Rocks
D) None of these

Answer: A
History Online GK Questions For SSC CGl,SSC CHSl,Railway Exams History Online GK Questions For SSC CGl,SSC CHSl,Railway Exams Reviewed by Honey on 09:41:00 Rating: 5
Powered by Blogger.