Geography Online Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB Ntpc Exams

1. The layer of water in the oceans and lakes that separates the warmer surface layer from the deeper colder layer is called?
A) Epilimnion
B) Hypolimnion
C) Thermocline
D) Hypothermia
Answer: C

2. The winter temperatures of north-western Europe are higher than house of Eastern Europe in the same latitudinal zone because?
A) It is on the western side of the continent
B) It is near the sea
C) It receives only light falls of snow
D) It lies under westerly winds which blow over the Gulf Stream drift
Answer: D

3. Coral reefs are formed by?
A) Volcanic rocks
B) Marine sediments
C) Chlorine material precipitated from sea water
D) Tiny colonial marine animals which construct limestone skeleton material
Answer: D


4. Which of the following is not an important condition for growth of coral?
A) Wave-free salt water
B) Clean salt water
C) Warm seas
D) Plenty of sunlight
Answer: A


5. The coral reefs are the marine counterparts of?
A) Temperate forests
B) Tropical rain forests
C) Savannahs
D) Scrubland
Answer: B

6. The Great Barrier Reef is?
A) Conglomeration of corals in Australian waters
B) Mountains range in Utah, USA
C) Salt hills of Afghanistan
D) Sub-oceanic mountain in South China Sea
Answer: A

7. Which one of the following is not a permanent lake?
A) Ox-bow lake
B) Playa lake
C) Caldera Lake
D) Cirque lake
Answer: B

8. The island of Seychelles are located in the?
A) Artic ocean
B) Atlantic ocean
C) India Ocean
D) Pacific ocean
Answer: B

9. Diego Garcia is in?
A) Arabian sea
B) Bay of Bengal
C) Indian Ocean
D) Gulf of Aden
Answer: C


10. Which one of the following countries does not border the Caspian sea?
A) Armenia
B) Azerbaijan
C) Kazakhstan
D) Turkmenistan
Answer: A



Geography Online Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB Ntpc Exams Geography Online Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB Ntpc Exams Reviewed by Mani Babu on 12:13:00 Rating: 5
Powered by Blogger.