Economy Online Quiz Practice Bits For SSC CGL,SSC CHSl,Railway Exams

1. Balance of payment includes?
A) Visible trade
B) Invisible trade
C) Debts
D) All of these
Answer: B

2. A letter credit is produced by?
A) An exporter
B) An importer
C) Both by exporter and importer
D) Shipping company
Answer: D

3. Which of the following organizations is involved in providing the insurance against various risks to the exporters?
A) Reserve bank of India (RBI)
B) State trading corporation of India (STCI)
C) EXIM bank
D) Export credit and guarantee corporation
Answer: D

4. Special economic zone (SEZ) act became effective in?
A) 2004
B) 2005
C) 2006
D) 2007
Answer: C

5. At present as per government rulings the maximum area allowed for a special economic zone (SEZ) is?
A) 2000 hectares
B) 3000 hectares
C) 4000 hectares
D) 5000 hectares
Answer: D

6. The earlier name of the WTO are?
A) UNCTAD
B) GATT
C) UNIDO
D) OECD
Answer: B

7. NAMA-11 group of countries frequently appears in the news in the context of the affairs of which one of the followings?
A) Nuclear supplier group
B) World bank
C) World economic forum
D) World trade organization
Answer: D



8. World Bank is also known as?
A) International bank for reconstruction and development
B) International bank for rehabilitation and development
C) International bank for refinance and development
D) International bank for research and development
Answer: A

9. The capital of IMF is made up by contribution of the?
A) Credit
B) Deficit financing
C) Member nations
D) Borrowings
Answer: C

10. World Bank helps countries with loans for the purpose of?
A) Reconstruction and development
B) Stimulating private investment
C) Tackling foreign exchange crises
D) Meeting deficits in government budget

Answer: A       


Economy Online Quiz Practice Bits For SSC CGL,SSC CHSl,Railway Exams Economy Online Quiz Practice Bits For SSC CGL,SSC CHSl,Railway Exams Reviewed by Honey on 10:42:00 Rating: 5
Powered by Blogger.