Weekly Current Affairs MAY 2nd Week (8-05-16 to 15-05-16) SBI PO,Clerk-2016

1. Gujarat Government has granted minority status to the _______.
Ans: Jain community
Gujarat Government has granted minority status to the Jain community after issuing a resolution for same. This will be benefiting the poor among Jain community as they will be eligible for many scholarships and welfare schemes.

2. What is the India’s single emergency number?
Ans: ‘112’ (Active From Jan 1, 2017)

The single emergency number '112' will be operational throughout India from January 1, 2017 to help people reach immediate services of police, ambulance and fire depart.

3. Name the train, which has launched to cover major pilgrim spots?
Ans: Bharat Darshan

The tourist train comprises 10 coaches and bookings are being done by IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation). The service offers a budget-friendly package for pilgrims. The package includes train journey, road transportation, accommodation, sightseeing at tourist locations and onboard and off-board meals.

4. Who offered multiple-entry visitor visa to Indian by July 2016?-
Ans: Australia

5. The 4th ministerial meeting of SAIEVAC is going at which place ?
Ans: New Delhi (9th – 11th May)

The eight nations Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka are composing the South Asia Initiative to End Violence Against Children (SAIEVAC) meets in New Delhi from 9th May to 11th may for their 4th Ministerial Meeting.

6. United Nations, Secretary General Ban Ki Moon has launched which fund recently?
Ans: Multi-Partner Trust Fund (MPTF)


7. Which State has issued orders for setting up a 'Monkey Rescue and Rehabilitation Centre'?
Ans: Telangana

Telangana government issued orders for setting up a 'Monkey Rescue and Rehabilitation Centre' in Nirmal area of Adilabad district with an investment of Rs 2.21 crore.

8. Name the bank which has announced the tie up with National Australia Bank?
Ans: South Indian Bank

Kerala based South Indian Bank has announced a tie-up with National Australian Bank (NAB) for online inward remittances from Australia at a competitive rate. As per Bank, the agreement enable faster, hassle-free remittances through internet at the best exchange rates.

9. Who is elected as first Muslim Mayor of London?
Ans: Sadiq Khan

Sadiq Khan - a member of the Labour Party and human rights lawyer of Pakistani descent has been sworn in as London's new mayor by comfortably outrunning of his nearest rival.

10. Which organization has bagged the award for SMS based Vehicle Monitoring Service?
Ans: nagaland police

The SMS-based Vehicle Monitoring System of Nagaland police has conferred with the National Award for Smart Policing instituted by Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI). The SMS-based Vehicle Monitoring System was conceived by the Nagaland Police Department and executed by Ben Imchen, a post-graduate from IIT Delhi.

11. Novak Djokovic wins 2016 _______ Open.
Ans: Mutua madrid open

12. How many Indian women wrestlers have qualified for 2016 Rio Olympics?-
Ans: Two

13. The UBIN will be automatically linked to which ministry portal after it is issued to the intended beneficiary?
Ans: -Ministry Of Corporate Affairs portal

14. India is ranked ______ in 2015 Crony-Capitalism Index with crony sector wealth accounting for gross domestic product (GDP).
ANs: - Ninth

15. Name of the Distric where Asia’s first Rice Technology Park establish?
Ans: – Gangavati in Koppal district

16. Commemorative Coin of Rs.100/- and a Circulation coin of Rs.10/- were launched recently in the memory of?
Ans: Maharana Pratap

17. C. Rajeswara Rao died recently. Who He was?
Ans: Politician

18. Which State has Launched Direct Benefit Transfer scheme for formers?
Ans: Odisha

19. The Reserve Bank Of India will shortly issue which denomination bank notes with ' R' as insert letter?
Ans: Rs. 1000/-

20. RBI has released the draft guidelines for which segments?
Ans: license of universal bank in private sector

21. What is the name of the world’s first holographic flexible smartphone?
Ans:- HoloFlex

Scientists from the Queen’s University of Canada have developed the world’s first holographic flexible smartphone named HoloFlex. The HoloFlex smartphone lets users to interact with 3D (Three dimensional) videos and images without using any headgear or glasses.

22. Who has been appointed as Additional Solicitor General?
Ans:-  Atma Ram Nadkarni

The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Nadkarni as Additional Solicitor General in Supreme Court for a period of three years.

23. Name of the Suspended European Football Chief who has announced to resign as UEFA President?
Ans:- Michel Platini

The announcement came after he lost his appeal to the Court of Arbitration for Sport against a ban for ethics violations imposed by the sport’s world body, FIFA.

24. Which mystery will sign a pact with World Health Organization to spread significance of Ayurveda?
Ans: Ayush Ministry 

25. What is the minimum paid up Capital for on tap license?
Ans: 350 Crore

26. Which Stater has won ‘Best Indian Destination for Wildlife’ Award?
Ans: Madhya Pradesh

27. What is the name of Indian Scientist who has been awarded a grant of Singapore Dollar 3 Million?
Ans: Manvendra Singh

28. Parliament Passes ------------------Bill in 2016.
Ans: Anti-Hijacking

Parliament has passed the Anti-Hijacking Bill, 2016 to widen ambit of law dealing with this anti-hijacking crime. Earlier, The Bill was passed in the Rajya Sabha and later in the Lok Sabha. Now the Bill will go for Presidential assent.

29. Name the country with which India has signed the revised tax treaty?
Ans: mauritious

India and Mauritius has signed the protocol for amendment of a two-decade-old Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between the two countries. After this India will get taxation rights on capital gains arising from sale of shares acquired on or after 1st April, 2017 in Indian companies. Earlier in 1983, India had signed a DTAA with the Mauritius and now an amendment to DTAC was signed in a bid to ensure that firms in Mauritius that invest in India are not just 'shell' companies who could earlier avoid paying capital gains tax in India.

30. Who is appointed as MD and CEO of Multi Commodity Exchange?
Ans: Mrugank Paranjape

31. National Technology Day is Observed On Which Date?
Ans: 11th May

Indians celebrate the National Technology Day every year on 11th May to commemorate India's technological advancements & expertise.

32. World Migratory Bird Day  has been observed across the world on ____.
Ans: 10 May

33. The country’s first contact less business credit card has been launched by ___.
Ans:-  ICICI Bank

ICICI Bank  has launched the country’s first contact less business credit card in association with Jet Airways for small and mid-sized enterprises (SMEs) and their employees. ICICI Bank is the first bank globally to offer a dual advantage reward programmer on the expenses and repayments of the credit card.

34. Who has been elected as ICC first independent chairman?
Ans: - Shashank Manohar


Former BCCI President Shashank Manohar has been elected unopposed as the first independent Chairman of the International Cricket Council (ICC). Mr. Manohar took the charge with immediate effect for a tenure of two years.

35. Name the country who has decided to close World’s biggest refugee camp?.
Ans:- Kenya

The Kenyan government has decided to close the World’s biggest refugee camp in Dadaab. Around 3,28,000 refugees mostly from Somalia are staying in this camp. The camp compromises Kenya’s security because it harbors some of Somalia’s Al-Shabab militants and is a conduit for smuggling weapons.

36. Name of the ministry who gave The National Florence Nightingale Awards?
Ans:- Ministry of Health and Family Welfare

President Pranab Mukherjee conferred the National Florence Nightingale Awards to 35 nursing personnel at a function in Rashtrapati Bhavan on the occasion of International Nurses Day.

37. Who has become the goodwill ambassador for India at Rio Olympics 2016?
Ans-  AR Rahman

Rahman joins an elite list that includes Sachin Tendulkar, Abhinav Bindra and Salman Khan.

38. Name of the Indian -American woman elementary teacher Who has honored by US President Barack Obama for her excellent work in the field of education?-
Ans:- Revathi Balakrishnan

An Indian -American woman elementary teacher Revathi Balakrishnan (53-years) from Texas has been honored by US President Barack Obama at the White House for her excellent work in the field of education. Revathi earned her economics degree from the University of Madras, attributes her success in the field of education to her love of teaching

39. Name the Rajya Sabha MP from who has passed away,recently?
Ans:- Praveen Rashtrapal

40. Which has launched the state­of­the­art harbour defence systems, Visakhapatnam, IUHDSS and mine warfare data centre ?
Ans: India

The Indian Navy has launched the state­-of-­the­art harbour defence systems, Visakhapatnam, integratedunderwater harbour defence and surveillance system and mine warfare data centre.
Which would enhance the Navy's surveillance capability and response to security threats at the naval dockyard in Visakhapatnam.

41. Name the company which has partnered with Nokero to launch off grid solar products?
Ans: FPL, a Chennai based company

FPL, a Chennai based company has partnered with 'Nokero' to launch off-grid solar products and soon plans to manufacture these products in India. FPL makes engineering plastics that goes into different kinds of industrial applications and Nokero makes solar lights, phone chargers and is a specialist in solar energy-related products.

42. Name the aluminium company which has signed an MoU with BARC for research and development?
Ans: NATIONAL ALUMINIUM COMPANY (NALCO), Odisha

Odisha based Aluminum Company, National Aluminum Company (Nalco) has signed an memorandum of understanding (MoU) with Bhabhi Atomic Research Centre (BARC), Mumbai for Research and Development (R&D) in fields of mutual interest.

43. The first world conference on tourism for development will be held at which place?
Ans: Beijing

The conference aim to advancing the contribution of tourism to the UN Sustainable Development Goals (SDG) under the theme 'Tourism for Peace and Development'. It will create a better understanding on tourism’s contribution to development, including poverty alleviation and peace.

44. Who is appointed as FIFA first female secretary general ?
Ans: Fatma Samoura

45. At Which place where the International Vichar Mahakumbh will conclude?
Ans: Ujjain in Madhya Pradesh

International Vichar Mahakumbh at Ujjain in Madhya Pradesh will conclude today. Today it will be attended by Prime Minister Narendra Modi as well as visiting Sri Lankan President Maithripala Sirisena to address the closing ceremony of 3-day Vichar Kumbh Convention. About 2000 scholars from home and abroad are taking part in this Vichar Mahakumbh.

46. India's first solar-powered train set for trial in ______.
Ans: Jodhpur (Rajasthan)

In a bid to provide solar energy, the Indian Railways is all set to conduct trial of its first solar panel-powered train in Rajasthan's Jodhpur city.

47. Mr. Ashok Chawla will replace whom as the new chairman of NSE?
Ans: Mr. S B Mathur

The Capital market apex, Securities and Exchange Board of India (Sebi) has approved the appointment of Ashok Chawla as National Stock Exchange (NSE) new Chairman. He will serve the organization till 27th of March, 2019. Mr. Chawla will replace Mr. S B Mathur, who who has stepped down upon completing his tenure. Mr. Chawla has inducted as a Public Interest Director to NSE board last month only.

48. Name the company which is going to buy four Pfizer brand for rs. 110 crore?
Ans: Piramal Enterprises


Piramal Enterprises is all set to acquire four brand from multinational drugmaker company Pfizer ltd namely- Neko Soap, Sloans, Ferradol and Waterbury's Compound for rs. 110 crore to strengthen its presence in the coonsumer products segment. Piramal would also purchase the trademark rights for Ferradol and Waterbury’s Compound in Bangladesh and Sri Lanka.

49. Who has been appointed as the Deputy Comptroller and Auditor General?
Ans: Pradeep Rao

Senior audit service officer Hindupur Pradeep Rao has appointed as Deputy Comptroller and Auditor General (CAG). He is an Indian Audit and Account Service officer of 1981 batch. Presently Mr. Rao is working as additional CAG.

50. Where has launched a special drive to make sure that no one has been left out of Aadhaar enrolment?
Ans: Haryana, Goa, Chandigarh and Puducherry.

The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has launched a special drive to make sure that no one has been left out of Aadhaar enrolment in Haryana, Goa, Chandigarh and Puducherry. This exercise has been initiated to ensure that no one is left without an Aadhaar number in these four States and UTs which has more than 100 per cent Aadhaar saturation, statistically speaking.

51. Who is re-appointed as ICC Cricket Committee chairman?
Ans: Anil Kumble

52. Union Cabinet Approves National _______________.
Ans: National Intellectual Property Rights (IPR)

The Union Cabinet has approved the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy that will lay the future roadmap for intellectual property in India.

53. US activates land-based missile defence station in ______.
Ans: Deveselu (Romania).

US has activated a land-based missile defence station (Aegis Ashore Missile Defence System) in Deveselu, Romania. The missile defence station is part of NATO’s larger European shield to protect member countries from short and medium-range missiles, particularly from the Middle East.

Some Other Important Daily GK Updates 9th May- 2016 to 14th May 2016 (2Nd Week) Current Affairs 2016

The Country's largest urban co-operative bank, Saraswat bank has announced the donation of rs. 1 crore for drought relief in Maharastra. The drought relief in Maharastra is caused by the two deficient years of the monsoon rainfalls and now has been a major problem resulting into shortage of water availability across the country including Maharashtra.

England automative brand Jaguar Land Rover ltd and a subsidiary of Indian automaker Tata Motors, has tied up with UK-based Bullitt Group to develop mobile devices and a range of accessories under its brand. The smartphones and accessories will be launched in early 2017.

Government plans to provide mobile connectivity in 55,669 villages by March 2019 in a phased manner. It will also commission a project to connect 8,621 villages in the north-eastern region by installing 321 mobile tower sites by September 2017, a note prepared by Department of Telecom (DoT) about the progress made during the last two years of the NDA government said.

President Pranab Mukherjee has conferred gallantry awards and other distinguished service medals during a defence investiture ceremony at the Rashtrapati Bhavan.

Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Kalraj Mishra inaugurated the Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan, a spinning and weaving centre and marketing plaza for khadi goods at a function in Srinagar.

The Government of India has started the process for issuance by Unique Business Identification Number (UBIN) drive. It will help enable budding entrepreneurs to set up their business without any delays as it produce results well within targeted time and its no longer business as usual in India.

India is ranked at 9th position in crony-capitalism with crony sector wealth accounting for 3.4% of the gross domestic product (GDP), according to a new study by The Economist.

Scientists have detected atomic oxygen in the atmosphere of Mars for the first time since the last observation 40 years ago. These atoms were found in the upper layers of the Martian atmosphere known as the mesosphere. Atomic  oxygen affects how other gases escape Mars and therefore has a significant impact on the planet’s atmosphere.

The Indian Railway is planning to facilitate sale of Kashmiri cuisine, dry fruits, artifacts and other local products through the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) portal. The idea is to promote Jammu and Kashmir on the rail tourism map though e-commerce.

President Pranab Mukherjee has given his approval to the Sikh Gurdwaras (Amendment) Act, 2016, which alters provisions of a 91-year-old law that regulated the administration of gurdwaras in Chandigarh, Haryana, Himachal Pradesh and Punjab.

Indian Army had conducted major military training exercise ‘2016 Chakravyuh-II’ in Suratgarh, Rajasthan.
Validate battle readiness and operational effectiveness of the Pivot Formation and Rapid Division of Indian Army along with all its affiliated components.


India is planning to develop regional connectivity projects worth $5 billion in South Asia. The projects include road corridors connecting India with Bangladesh, Nepal and Bhutan through West Bengal and India-Myanmar through Manipur.

E commerce company, Amazon has launched its online video service, called Amazon Video Direct. This facility will facilitate the users by allowing to post clips on its website and earn through advertising, royalties and other sources. The service will make the content available to rent, own or view for free with ads.

Bangladesh government have hanged the fundamentalist Jamaat-e-Islami chief Motiur Rahman Nizami for war crimes committed during the country's 1971 Liberation War. He was 73 year old and hanged at Dhaka Central Jail.

The Union Government has constituted a 3 member committee to prepare a policy framework for taxi and other transport operators. The committee will be headed by Sanjay Mitra, Secretary of Union Ministry of Road Transport & Highways.

The micro, small and medium enterprises (MSMEs) in Chhattisgarh will get respite from the regular inspections conducted by the competent authorities in the facility.

Snap deal has tied up with Urban Clap to provide over 80 personal and home services on the online retailer's Android app. The services include general fitness, yoga, and beauty care and salon services at home among others. Urban Clap offers a wide range of personal and home service through its mobile marketplace platform accessible through a mobile app.

Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti launched nine projects for rural sanitation initiatives under Namami Gange Programme for the conservation of river Ganga in Sahibganj, Jharkhand.

The British Academy Television Awards have presented in an annual award show hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). They have been awarded annually since 1955. This year's British Academy Television Awards, hosted by Graham Norton.

The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has unveiled the first global digital elevation (topographic model) of Mercury. The model was unveiled by NASA’s Messanger (Mercury Surface, Space ENvironment, Geochemistry, and Ranging) mission.

US actor William Schallert, who parlayed an everyman face into hundreds of television and film roles, most notably as the father in the 1960s TV situation comedy 'The Patty Duke Show' has passed away. He was 93 year old.

Uttar Pradesh Cabinet has given its approval to develop over 197- km long ‘bicycle highway’ from Agra to the lion safari in Etawah to encourage eco-tourism in vicinity of Taj Mahal. The highway was approved in a Cabinet meeting presided over by Chief Minister Akhilesh Yadav.

West Indies cricket writer, commentator and journalist, Tony Cozier (78-years) has passed away. Cozier was described as having an “encyclopaedic” knowledge of cricket. He was suffering from neck and legs related infections.

Mukesh Ambani-owned Reliance Jio Infocomm has launched digital wallet service, named JioMoney Wallet, for Indian consumers. JioMoney is a semi-closed prepaid wallet that aims to enable mobile-based transactions, where customers can store money and use it for purchasing goods and services.

Wrestlers Ravinder Khatri and Babita Kumari have secured Rio Olympic berths. Khatri was awarded the berth in the Greco-Roman 85 kg category after Kenzheev Zhanarbek of Kyrgystan failed the dope test at the Asian Olympic qualifier.

England’s women cricket team captain Charlotte Edwards (36- years)announced her international retirement. In her 20-year cricket career, she captained England for 10 yrs and became one of the most influential women in British Sport.Edwards took the decision following England’s 2016 World T20 campaign, where they lost in the semi-finals against Australia.

Union Railway Minister Suresh Prabhu has inaugurated Comrade Umraomal Purohit Memorial Research Centre situated in All India Railwaymen’s Federation (AIRF) Office, New Delhi.
AIRF has taken initiative for the establishment of this center which will prove to be a mile stone in the history of Labour movement as all kind of Research work related to Trade Union Movement in India as also in foreign countries will be undertaken.

For now wah, shiok and yum cha and many more words are now officially recognized as acceptable English. As several Singaporean and Hong Kong English terms have been included in the Oxford English Dictionary. AS of now, the Oxford English Dictionary (OED) added 19 Singaporean terms and 13 Hong Kong terms in its March quarterly update.

Former India captain Rahul Dravid and ex-Sri Lanka captain Mahela Jayawardena have been appointed to the ICC Cricket Committee, adding even more cricketing experience to the list of eminent people already on it.
The Supreme Court has directed budget airline Spicejet  to pay Rs 10 Lakh as damages to a flyer, suffering from cerebral palsy, who was forcibly offloaded in 2012, saying the manner in which she was deboarded depicts "total lack of sensitivity".

Haryana Government has notified the Haryana Backward Classes (Reservation in Services and Admission in Educational Institutions) Act 2016. The act was enacted to provide reservation to Jats and four other castes in services and admission in educational institutions in the state.

The Union Railways Ministry has decided to constitute two Directorates viz. Mobility Directorate and Non-Fare Revenue Directorate. They will be established for creation of cross functional directorates to focus on different areas in line with the Railway Minister’s budget speech.



Weekly Current Affairs MAY 2nd Week (8-05-16 to 15-05-16) SBI PO,Clerk-2016 Weekly Current Affairs MAY 2nd Week (8-05-16 to 15-05-16) SBI PO,Clerk-2016 Reviewed by Honey on 13:09:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.