SBI Clerk- 2016 Online Model Mock Test - 9

Hi Readers
                 As you all know, next most important exam in banking is SBI clerk- 2016 which is going to held in month of May. We will start focusing on SBI Clerk & IBPS PO 2016 Exam. Thus, we are providing you Model Mock Test For SBI Clerk – 2016. This will help you to get a perfect score in the SBIClerk-2016 Exam.

Arithmetic Questions:

Directions (1-5): In the following questions two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give answer:
A. if p > q
B. if p < q
C. if p <= q
D. if p >= q
E. if p = q or the relationship can't be determined

1.
I. 10p^2 + 39p - 88 = 0
II. 21q^2 + 41q - 40 = 0

2.
I. 14p^2 - 43p + 20 = 0
II. 33q^2 + 72q + 12 = 0

3.
I. 56p^2 + 97p + 42 = 0
II. 99q^2 - 64q + 5 = 0

4.
I. 16p^2 - 40p + 25 = 0
II. 25q^2 - 40q + 16 = 0

5.
I. 15p^2 + 38p + 24 = 0
II. 20q^2 + 49q + 30 = 0


6. A mixture of milk and water contains 7% water. What quantity of pure milk should be added to 12 litres of mixture to reduce water to 4%?
A. 5 litres
B. 6 litres
C. 7 litres
D. 8 litres
E.  None of these

7. Present ages of P and Q are in the ratio 4 : 5 respectively. Six years hence the ratio becomes 7 : 8. What is the sum of the present ages of P and Q?
A. 18 years
B. 30 years
C. 36 years
D. Can't be determined
E. None of these

Answers with Explanations:

1. E
I. 10p^2 + 39p - 88 = 0
or, 10p^2 - 16p + 55p - 88 = 0
or, 2p(5p - 8) + 11(5p - 8) = 0
or, (2p + 1A.  (5p - 8) = 0
p = -11/2 or 8/5
II. 21q^2 + 41q - 40 = 0
or, 21q^2 + 56q - 15q - 40 = 0
or, 7q(3q + 8) - 5(3q + 8) = 0
or, (7q - E.  (3q + 8) = 0
q = 5/7 or -8/3
We can't get specific relationship between p and q.

2. A;
I. 14p^2 - 43p + 20 = 0
or, 14p^2 - 35p - 8p + 20 = 0
or, 7p(2p - E.  - 4(2p - E.  = 0
or, (7p - D.  (2p - E.  = 0
p = 4/7 or 5/2
II. 33q^2 + 72q + 12 = 0
or, 33q^2 + 6q + 66q + 12 = 0
or, 3q(11q + B.  + 6(11q + B.  = 0
or, (3q + 6) (11q + B.  = 0
q = -2 or -2/11
Hence, p > q.

3. B
I. 56p^2 + 97p + 42 = 0
56p^2 + 49p + 48p + 42 = 0
or, 7p(8p + 7) + 6(8p + 7) = 0
or, (7p + 6) (8p + 7) = 0
p = -6/7 or -7/8

II. 99q^2 - 64q + 5 = 0
or, 99q2 - 9q - 55q + 5 = 0
or, 9q (11q - A.  - 5(11q - A.  = 0
or, (9q - E.  (11q - A.  = 0
or, (9q - E.  (11q - A.  = 0
q = 5/9 or 1/11
Hence, p < q.

4. A
I. 16p^2 - 40p + 25 = 0
or, 16p^2 - 20p - 20p + 25 = 0
or, 4p(4p - E.  - 5(4p - E.  = 0
or, (4p - E.  (4p - E.  = 0
p = 5/4, 5/4
II. 25q^2 - 40q + 16 = 0
or, 25q^2 - 20q - 20q + 16 = 0
or, 5q(5q - D.  - 4(5q - D.  = 0
or, (5q - D.  (5q - D.  = 0
q = 4/5, 4/5
Hence, p > q.

5. E
I. 15p^2 + 38p + 24 = 0
or, 15p2 + 20p + 18p + 24 = 0
or, 5p(3p + D.  + 6(3p + D.  = 0
or, (5p + 6) (3p + D.  = 0
p = -6/5 or -4/3
II. 20q^2 + 49q + 30 = 0
or, 20q^2 + 24q + 25q + 30 = 0
or, 4q(5q + 6) + 5(5q + 6) = 0
or, (4q + E.  (5q + 6) = 0
q = -5/4 or -6/5
Hence, we can't get any specific relationship between p and q.

6. E; The quantity of pure milk to be added
= {12 * (7 - D. }/4 = 9 litres

7. A
Suppose the present ages of P and Q are 4k and 5k respectively.
Then,
(4k + 6)/(5k + 6) = 7/8
Sum of the ages of P and Q
= 4k + 5k = 9k
= 9 × 2 = 18 years

Reasoning questions

Directions (1-5) : Study the following information carefully and answer the questions.
In a certain code language 'key business sectors' is written as 'ra ja sa', 'clients business sectors' is written as 'sa ja ga', 'clients business with other applications' is written as 'ga na pa ta ja' and 'applications programme' is written as 'pa ma'.

1. What is the code for 'applications'?
A. ra
B. ta
C. pa
D. ma
E. ga

2. What does 'ra' stand for?
A. sectors
B. key
C. business
D. clients
E. Other than given options

3. Which of the following is the code for 'with other key programme'?
A. na ta ma ra
B. na ta ga pa
C. na ta ja sa
D. na ma sa ga
E. Other than given options

4. What is the code for 'other'?
A. na
B. ta
C. ma
D. cannot be determined
E. Other than given options

5. Which of the following is the code for 'with applications software'?
A. ta na sa
B. na pa ga
C. ta na ze
D. ta pa ca
E. Cannot be determined

Answers with explanations:

business - ja
sectors - sa
key - ra
clients - ga
applications - pa
programme - ma
with/other - na or ta

1. C

2. B

3. A

4. D

5. E

English Language:

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.

Thailand is no stranger to political violence. The country, which has seen two military coups in less than 10 years, has been riven by street battles between protesters and security personnel in the past few years. Besides, in the so-called Deep South, the country is fighting armed Muslim separatists since 2004; this has claimed some 6,500 lives. Still, Monday’s blast outside a Hindu temple on a busy Bangkok street, which killed over 20 people, was unprecedented in terms of scale. This was the most devastating explosion ever in Bangkok. The location and the timing showed that the perpetrators wanted to wreak maximum damage. The Erawan shrine is a popular tourist destination, especially among Buddhists from Thailand and other East Asian nations, and the bomb went off during the evening rush hour. It is still not clear who did it. The investigators say a “network” is behind it, but stop short of pointing fingers at any particular group. Given Thailand’s recent turbulence, it could be anyone from the Muslim separatists to the political opponents of the military junta.

But whoever did it, the attack was aimed at weakening the country’s already fractured polity and stultified economy. Ever since the army took power in 2014 after toppling the civilian caretaker government, Thailand has suffered several violent incidents, including a grenade attack on a court house in Bangkok. The military’s claim that it captured power to bring stability to the country was far from the truth as the coup itself had sharpened the political divisions. The army is also accused of deliberately targeting supporters of the self-exiled former Prime Minister, Thaksin Shinawatra. The Thai army is notorious for its highhandedness. Five years ago, an army crackdown on a public protest in Bangkok, close to the same Erawan shrine, left at least 80 people dead. Such use of violence has triggered violent responses from factions opposed to the army, while repeated coups and coup attempts have weakened the country’s democracy and governance structures. The tourism-dependent economy has also suffered from the recent political instability and protests. The latest blast will weaken the tourism industry further. The Thai authorities should realise that the country will be able to address the multiple challenges it faces only by sorting out the internal fissures first. And the best way to do it is to return a legitimate government to power. The generals have pledged to bring back democracy, but no one knows when elections would be held and whether they would be free and fair. There are also worries that the blast would be used as an excuse by the military to extend its hold over power and continue suppressing democracy. Such a move would only accelerate Thailand’s downhill slide.

1. According to the passage, what would be the the title of it?
A.  Thailand's Dilemma
B.  Thailand's Turbulence
C.  Thailand's Enigma
D.  Thailand's Gravitas
E.  None of these.

2. Which of the following statements is/ are correct according to the passage?
A.  Thailand has suffered several violent incidents, including a grenade attack on a court house in Bangkok.
B.  The tourism-dependent economy has also suffered from the recent political instability and protests.
C.  While repeated coups and coup attempts have weakened the country’s democracy and governance structures.
D.  All of these.
E.  None of these.

3. Which of the following statements is/ are wrong according to the passage?
A.  The Thai authorities should realise that the country will be able to address the multiple challenges it faces only by sorting out the internal fissures first.
B.  The generals have pledged to bring back democracy, but no one knows when elections would be held
C.  The bomb went off during the morning rush hour.
D.  All of these
E.  None of these.

4. According to the author what was the motive behind the blast which went off at the temple?
A.  because the location and the timing showed that the perpetrators wanted to wreak maximum damage.
B.  because they wanted to create strife between protesters and security personnel.
C.  because perpetrators wanted to target supporters of the self-exiled former Prime Minister.
D.  All of these
E.  None of these.

5. As per the passage what is/are true about Thailand?
A.  The economy of Thailand is dependent on its tourism.
B.  The economy of Thailand which is already suffering loss, the blast which took place at the shrine would deteriorate its situation more.
C.  The shrine is a popular tourist destination, especially among Buddhists from Thailand and other East Asian nations
D.  All of these.
E.  None of these.

Directions (Q.6-7): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

6. Devastating
A.  Desolated
B.  Overpowered
C.  Ravaging
D.  Scourging
E.  None of these.

7. Fissure 
A.  Crevice
B.  Cleft
C.  Cranny
D.  Rift
E.  None of these.

Directions (Q.8- 10): Choose the word which is most SIMILAR in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

8. Faction
A.  Tout
B.  Concomitant
C.  Bloc
D.  Elusive
E.  None of these.

9. Highhandedness
A.  Haughtiness
B.  Humility
C.  Meekness
D.  Modesty
E.  None of these.

10. Stultified
A.  Mitigated
B.  Enfeeble
C.  Robust
D.  Crippled
E.  None of these.

Answers.
1. A
2. D
3. C
4. A
5. D
6. E
7. E
8. C
9. A

10. D
SBI Clerk- 2016 Online Model Mock Test - 9 SBI Clerk- 2016 Online Model Mock Test - 9 Reviewed by Mani Babu on 19:46:00 Rating: 5
Powered by Blogger.