Reasoning Quiz For SSC CGL,SBI,IBPS,Railway Ntpc Exams

Directions (Q.1 – 4) In each of the following questions one word/ letter is different from the rest. Find out the word which does not belong to the group?

1.
(a)18
(b) 28
(c) 30
(d) 26 

2.
(a) Hockey
(b) Golf 
(c) Cricket
(d) Polo

3.
(a) Foreword
(b) Text 
(c) Index 
(d) Preface


4.
(a) Sociologist
(b)  Educationist
(c)  Neurologist
(d) Economist


5.A is sister of B, B is the brother of C, C is the son of D.  How is D related to A?
(a)Mother
(b)Daughter
(c)Son 
(d)None of these

6.Raju introduced a man “He is my daughter’s maternal uncle’s nephew’s grandfather.” How is Raju related with the man?
(a)Son in law
(b)Father in law  
(c)Brother in law 
(d)Maternal uncle 

7.P’s father is Q’s son. M is the paternal uncle of P and N is the  brother of Q. How is N related to M.
(a)Cousin
(b)Brother  
(c)Nephew
(d)Data inadequate 

Direction(8-9)Find the related word/ letters from the given alternative 

8.Menu : Food :: Catalogue : ?
(a)Library
(b)Rack 
(c)Book 
(d)Newspaper 

9.Detective : Informer :: Reporter : ?
(a)News
(b)Source
(c)Editorial
(d)Essay

10.‘X’ and ‘Y’ are brothers. ‘B’  is the daughter  of ‘A’. ‘A’ is the wife of ‘Y’. What is the relation of ‘B’ to ‘X’?
(a)Nice
(b)Sister
(c)Daughter
(d)Sister in law


Answers:
  
  1.D
  2.B
  3.B
  4.C
  5.D
  6.B
  7.D
  8.A
  9.B
10.A


Reasoning Quiz For SSC CGL,SBI,IBPS,Railway Ntpc Exams Reasoning Quiz For SSC CGL,SBI,IBPS,Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 14:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.