Physics GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,RRB 2016 Exams

1. Thermos flask prevents heat loss by?
A) Radiation
B) Conduction
C) Convection
D) All of the above
Answer: D

2. Woolen clothes keep the body warm because?
A) Wool increases the temperature of the body
B) Wool is the bad conductor of the heat so it does not allow heat to flow out of the body
C) Wool absorbs radiant heat from outer objects
D) Wool rejects heat from outer objects
Answer: A

3. A glass container cracks when very hot tea is poured into it. A probable reason for this is the?
A) Low thermal conductivity of glass
B) High thermal conductivity of glass
C) Low specific heat of glass
D) None of these
Answer: A


4. If the temperature of a hot body is increased by 50% the amount of radiation emitted by it increases approximately by?
A) 225%
B) 250%
C) 400%
D) 500%
Answer: C

5. Which is the fastest mode of heat loss?
A) Conduction
B) Convection
C) Radiation
D) All are equally fast
Answer: B



6. Relation between the colour and the temperature of a star is given by?
A) Wean’s displacement law
B) Planck/s law
C) Hubble’s law
D) Hippacrus rule
Answer: A

7. The process in which no heat enters or leaves the system in termed as?
A) Isochoric
B) Isobaric
C) Isotherma
D) Adiabatic
Answer: D

8. Mode of transmission of heat in which heat carried by a moving particles is?
A) Conduction
B) Radiation
C) Wave motion
D) Convection
Answer: D

9. The mechanical equivalent of heat J is?
A) A constant
B) A physical quantity
C) A conversion factor
D) None of these
Answer: C

10. Rate of diffusion is?
A) Faster in solids than in liquids and gases
B) Faster in liquids than in solids and gases
C) Faster in gasses than in liquids and gases
D) Equal in solids, liquids and gases
Answer: C
Physics GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,RRB 2016 Exams Physics GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,RRB 2016 Exams Reviewed by Mani Babu on 17:00:00 Rating: 5
Powered by Blogger.