Indian History GK Questions For SSC CGl,SSC CHSL,RRB NTPC Exams

1. Who were directly related to the Poona pact of 1932?
A) Indian women
B) Indian lab our class
C) Indian farmers
D) Indian depressed classes
Answer: D

2. Who is the author of the autobiography the Indian must get out quick who said it?
A) Stafford Cripps
B) Lord pet wick Lawrence
C) Lord Wavell
D) A.V.Alexander
Answer: C

3. Who was nominated president of the Indian national congress after the resignation of subhash Chandra Bose?
A) Abdul kalam azad
B) Rajenda Prasad
C) Pattabhi sitaramaiyya
D) Vallabhbhai Patel
Answer: B


4. Who was the nationalist leader to be elected as speaker of central legislative assembly in 1925?
A) Motilal Nehru
B) Vithalbhai Patel
C) Valla Bhai Patel
D) C.R. Das
Answer: B

5. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was?
A) Non-co-operation movement
B) Salt movement
C) Quit India movement
D) Indigo movement
Answer: A

6. Who had founded the independent league?
A) Moti lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Ras behari Bose
D) Lala lajpat rai
Answer: A

7. during India’s struggle for independence who was the first to start satyagraha?
A) Sardar Patel
B) Jawaharlal Nehru
C) Vinoba bhave
D) Mahatma Gandhi
Answer: D

8. Sabarmati ashram, established by mahatma Gandhi, during the course of india’s independence movement is located on the outskirt of?
A) Gandhinagar
B) Ahmedabad
C) Rajkot
D) Wardha
Answer: B

9. Who of the following suggested the winding up of the Indian national congress after attained freedom?
A) C.Rajagopalachari
B) Acharya J.B.Kripalani
C) Mahatma Gandhi
D) Jai prakash narayan
Answer: C

10. Gandhiji took up dandi march as a civil disobedience movement on?
A) 31st December,1929
B) 26th January,1930
C) 12th march,1930
D) 6th april,1930
Answer: C


Indian History GK Questions For SSC CGl,SSC CHSL,RRB NTPC Exams Indian History GK Questions For SSC CGl,SSC CHSL,RRB NTPC Exams Reviewed by Mani Babu on 12:11:00 Rating: 5
Powered by Blogger.