History Online GK Questions For SSC CGL,CHSL,RRB Ntpc Exams

1. Who was the first person to observe individual Satyagraha?
A) Vinoba bhave
B) Mahatma Gandhi
C) Vallabh bhai patel
D) Govind ballabh pant
Answer: A

2. Which of the following acts was described by jawahar lal Nehru as new charter of slavery?
A) Government of India act, 1919
B) Government of India act, 1935
C) Regulating act of 1773
D) Pitt’s India act of 1784
Answer: B


3. Who wrote unhappy India?
A) Bal gangadhar tilak
B) Lala lajpat rai
C) Surendranath banerjee
D) Dadhabhai  naoroji
Answer: B


4. The Indian national congress observed independence day for the first time on 26th January in?
A) 1920
B) 1925
C) 1930
D) 1947
Answer: C

5. When did cabinet mission arrive in india?
A) 1942
B) 1945
C) 1946
D) 1947
Answer: C

6. Who among the following was NOT a signatory to the historic poona pact of 1932?
A) B.R.Ambedkar
B) Madan mohan malviya
C) C.Rajagopalachari
D) M.K.Gandhi
Answer: C

7. Who was the first governor general of independent india?
A) C.Rajagopalachari
B) Waren hastings
C) Lord Dalhousie
D) Lord mountbatten
Answer: D

8. When was the non-co-operation movement suspended?
A) 1940
B) 1932
C) 1922
D) 1920
Answer: C


9. Jammu and Kashmir became an integral part of india on?
A) 26th October,1947
B) 26th October,1948
C) 26th November,1948
D) None of these
Answer: A

10. Who was the commander-in-chief of INA before subhash chadra bose?
A) Giani pritan singh
B) Capt. Mohan singh
C) Major fuzihara
D) Capt. Suraj mal
Answer: B


History Online GK Questions For SSC CGL,CHSL,RRB Ntpc Exams History Online GK Questions For SSC CGL,CHSL,RRB Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.