Geography Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,RRB Exams

1. Which of the following is a continental shelf sea?
A) North sea
B) Arabian sea
C) Red sea
D) Mediterranean sea
Answer: C

2. Which of the following oceans does not have a north south submarine ridge?
A) Indian ocean
B) Atlantic ocean
C) Article ocean
D) Pacific ocean
Answer: D

3. An a toll is?
A) A ring shaped islands with a lagoon at the center
B) A lake in glaciated mountains
C) A lagoon along the shores
D) A lake in the craters
Answer: A


4. Which is the smallest among the following water bodies?
A) Arctic sea
B) Hudson sea
C) Japan sea
D) Okhotsk sea
Answer: C

5. The largest reserves of fresh water on the earth’s surface in?
A) North America
B) South America
C) Russia
D) Africa
Answer: A



6. The coastline formed by the submergence of mountain ridges running parallel to the coast is known as?
A) Dalmatian coast
B) Ria coast
C) Fiord coast
D) Haff coast
Answer: A

7. Water bodies which have low concentration of nutrients are in?
A) Littoral zones
B) Oligotrophic areas
C) Neritic province
D) Benthos zone
Answer: B

8. The coastline formed by the submergence of mountain ridges running parallel to the coast is known as?
A) Dalmatian coast
B) Ria cost
C) Flord coast
D) Haff coast
Answer: A

9. Sargasso sea is characterized by?
A) Very cold water
B) Very warm water
C) Highly saline water
D) Typical marine vegetation
Answer: C

10. Water table refers to?
A) The lower limit of the zone of saturation
B) The upper limit of the zone of saturation
C) Seepage of water into fissures lying underground
D)The contact zone of the permeable and impermeable rocks
Answer: B



Geography Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,RRB Exams Geography Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,RRB Exams Reviewed by Honey on 11:12:00 Rating: 5
Powered by Blogger.