Daily GK Updates 9th May 2016 Current Affairs 2016

1. Gujarat Government has granted minority status to the _______.
Ans: Jain community

Gujarat Government has granted minority status to the Jain community after issuing a resolution for same. This will be benefiting the poor among Jain community as they will be eligible for many scholarships and welfare schemes.

2. What is the India’s single emergency number?
Ans: ‘112’ (Active From Jan 1, 2017)

The single emergency number '112' will be operational throughout India from January 1, 2017 to help people reach immediate services of police, ambulance and fire depart.

3. Name the train, which has launched to cover major pilgrim spots?
Ans: Bharat Darshan

The tourist train comprises 10 coaches and bookings are being done by IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation). The service offers a budget-friendly package for pilgrims. The package includes train journey, road transportation, accommodation, sightseeing at tourist locations and onboard and off-board meals.

4. Who offered multiple-entry visitor visa to Indian by July 2016?-
Ans: Australia


5. The 4th ministerial meeting of SAIEVAC is going at which place ?
Ans: New Delhi (9th – 11th May)

The eight nations Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka are composing the South Asia Initiative to End Violence Against Children (SAIEVAC) meets in New Delhi from 9th May to 11th may for their 4th Ministerial Meeting.

6. United Nations, Secretary General Ban Ki Moon has launched which fund recently?
Ans: Multi-Partner Trust Fund (MPTF)

7. Which State has issued orders for setting up a 'Monkey Rescue and Rehabilitation Centre'?
Ans: Telangana



Telangana government issued orders for setting up a 'Monkey Rescue and Rehabilitation Centre' in Nirmal area of Adilabad district with an investment of Rs 2.21 crore.

8. Name the bank which has announced the tie up with National Australia Bank?
Ans: South Indian Bank

Kerala based South Indian Bank has announced a tie-up with National Australian Bank (NAB) for online inward remittances from Australia at a competitive rate. As per Bank, the agreement enable faster, hassle-free remittances through internet at the best exchange rates.

9. Who is elected as first Muslim Mayor of London ?
Ans: Sadiq Khan

Sadiq Khan - a member of the Labour Party and human rights lawyer of Pakistani descent has been sworn in as London's new mayor by comfortably outrunning of his nearest rival.

10. Which organization has bagged the award for SMS based Vehicle Monitoring Service?
Ans: nagaland police

The SMS-based Vehicle Monitoring System of Nagaland police has conferred with the National Award for Smart Policing instituted by Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI). The SMS-based Vehicle Monitoring System was conceived by the Nagaland Police Department and executed by Ben Imchen, a post-graduate from IIT Delhi.

11. Novak Djokovic wins 2016 _______ Open.
Ans: Mutua madrid open

Some Other Important Updates 9th May 2016 Current Affairs


The Country's largest urban co-operative bank, Saraswat bank has announced the donation of rs. 1 crore for drought relief in Maharastra. The drought relief in Maharastra is caused by the two deficient years of the monsoon rainfalls and now has been a major problem resulting into shortage of water availability across the country including Maharashtra.

England automative brand Jaguar Land Rover ltd and a subsidiary of Indian automaker Tata Motors, has tied up with UK-based Bullitt Group to develop mobile devices and a range of accessories under its brand. The smartphones and accessories will be launched in early 2017.

Government plans to provide mobile connectivity in 55,669 villages by March 2019 in a phased manner. It will also commission a project to connect 8,621 villages in the north-eastern region by installing 321 mobile tower sites by September 2017, a note prepared by Department of Telecom (DoT) about the progress made during the last two years of the NDA government said.

President Pranab Mukherjee has conferred gallantry awards and other distinguished service medals during a defence investiture ceremony at the Rashtrapati Bhavan.

Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Kalraj Mishra inaugurated the Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan, a spinning and weaving centre and marketing plaza for khadi goods at a function in Srinagar.

The Government of India has started the process for issuance by Unique Business Identification Number (UBIN) drive. It will help enable budding entrepreneurs to set up their business without any delays as it produce results well within targeted time and its no longer business as usual in India.

India is ranked at 9th position in crony-capitalism with crony sector wealth accounting for 3.4% of the gross domestic product (GDP), according to a new study by The Economist.

Scientists have detected atomic oxygen in the atmosphere of Mars for the first time since the last observation 40 years ago. These atoms were found in the upper layers of the Martian atmosphere known as the mesosphere. Atomic  oxygen affects how other gases escape Mars and therefore has a significant impact on the planet’s atmosphere.

The Indian Railway is planning to facilitate sale of Kashmiri cuisine, dry fruits, artifacts and other local products through the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) portal. The idea is to promote Jammu and Kashmir on the rail tourism map though e-commerce.

President Pranab Mukherjee has given his approval to the Sikh Gurdwaras (Amendment) Act, 2016, which alters provisions of a 91-year-old law that regulated the administration of gurdwaras in Chandigarh, Haryana, Himachal Pradesh and Punjab.
Daily GK Updates 9th May 2016 Current Affairs 2016 Daily GK Updates 9th May 2016 Current Affairs 2016 Reviewed by Honey on 19:11:00 Rating: 5
Powered by Blogger.