Daily GK Updates 7th May 2016 Current Affairs 2016

1. Which is the First Indian bank to tie up with New Development Bank?
Ans: ICICI Bank

The largest private sector bank of India, ICICI bank has become the first financial institution in the country to tie up with the New Development Bank to explore opportunities around bond issuance, co-financing, treasury management and human resources. The decision to consider each other as preferred partner to work in the aforementioned areas has been taken by the head of New Development Bank, Mr. K V Kamath.

2. Which bank has been awarded with “Excellence Award on Empowering MSMEs 2016”?
Ans: Corporation Bank

3. Who has been appointed as chief of Bureau of Civil Aviation Security?
Ans: Kumar Rajesh Chandra

Senior IPS officer (1985- batch) Kumar Rajesh Chandra has been appointed as chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS), the aviation security wing of the government. He is currently working as Additional Director General (Modernisation), Bihar Police.

4. India’s first sports expo inaugurated at which place?
Ans: Pune


5. Recently,Govt. has prematurely retired how many Group ‘A’ officers?
Ans: seven

For the first time, 33 officers/officials of the Revenue Services, including seven Group ‘A’ officers, have been prematurely retired for non-performance under Rule 56(j) of CCS (Pension) Rules. There is a general perception that no action is taken against the defaulting tax officials for their non-performance as well as in case of harassing the tax assesses among others.
      
      6. Army Exercise Chakravyuh-II is being held at which place?
      Ans: Rajasthan
     
     7. Which country has signed MOU with india for cooperation in Sports?
Ans: Japan

8. Who is the Author of book titled ‘Shashi Kapoor – The Householder, the Star’?
Ans: Aseem Chhabra

Famous actor Shashi Kapoor’s autobiography titled ‘Shashi Kapoor – The Householder, the Star’ was released. The Star has been authored by film journalist Aseem Chhabra. The biography of this 78-year-old actor is an attempt to dwell into the inner depths of his life to reveal the nature and nurture of this veteran actor. 

9. Who is re-elected as Prime Minister of Ireland ?
Ans: Taoiseach Enda Kenny

Taoiseach Enda Kenny was re-elected as Prime Minister of Ireland. Kenny, leader of Fine Gael party, was elected for the post 70 days after a general election which had produced no outright winner.

Ireland president - Michael D. Higgins
Capital: Dublin
Currency: Euro

10. Which country has won the third edition of the Asian Kabaddi Championship 2016?

Ans: Pakistan

Pakistan has won the third edition of the Asian Kabaddi Championship 2016 (Circle Style) by defeating India. In the final match held at Pakistan Ordinance Factory Sports Complex in Wah Cantonment, Pakistan (defending champion) defeated India by 50-31 points.




11. Who is reappointed by U.S. President Barack Obama has reappointed Indian-American to key administration post?
Ans: Sachin Dev Pavithran

Some other daily gk updates 7th may 2016 current affairs

A bug over half a metre long discovered in southern China has been declared the world’s longest insect. A stick insect measuring 62.4 centimetres found two years ago in the southern province of Guangxi has broken the record for length amongst the world’s 807,625 known insects.

The e-commerce giant Flipkart has partnered with a Bangaluru based social technology company 'MapUnity' to launch its map services. The network will cover the 126 cities including those chosen in the 'Smart Cities' mission. The company service will help Flipkart in handling logistics, supply chain and promotes public engagement in solving the key problems of metropolitan areas.

Cricketer Rohit Sharma inaugurated the Pune International Sports Expo at the Agriculture College Ground. It is the first sports expo being held in the country organised by city-based Steps Sports Entertainment Private Limited.

The central banks of India and Iran have agreed to use European Banks to clear $6.4 billion oil payments to Tehran. Earlier, in 2011, buyers of Iranian oil were prevented from using global banking channels to clear their transactions after sanctions were imposed on Iran over its nuclear programme which ended in January.
Centre has released 9,367 crore to drought-hit States under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) in 2016-17, the Parliament was informed by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh

Facebook and the trade body of Indian IT firms 'National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)' has signed an agreement to build a product design initiative to engage the    country's young entrepreneurs into becoming problem solvers and solution builders.
Daily GK Updates 7th May 2016 Current Affairs 2016 Daily GK Updates 7th May 2016 Current Affairs 2016 Reviewed by SSC-IBPS on 19:42:00 Rating: 5
Powered by Blogger.