Daily GK Updates 5th May 2016 Current Affairs 2016

1. Who is selected as new UNFCCC Executive Secretary?
Ans: Patricia Espinosa

UN Secretary General Ban Ki-moon has selected Mexican diplomat Patricia Espinosa as the executive secretary of the UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). She will replace Christiana Figueres.

The UNFCCC is an international environmental treaty negotiated at the Earth Summit in Rio de Janeiro in 1992 and entered into force in 1994. It has near universal membership as it has 196 countries and European Union (EU) as its members.

2. Who is appointed as the Director of FTII?
Ans: Bhupendra Kainthola

Indian Information Service (IIS) officer Bhupendra Kainthola has been appointed as the Director of Film and Television Institute of India (FTII) or a term of 3 years.

3. Where was BHEL commissions 600 MW thermal power plant?
Ans: Madhya Pradesh

State-run Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has commissioned 600 MW coal-based thermal power plant in Madhya Pradesh. The unit was commissioned at the 1×600 MW Jhabua Thermal Power Project (TPP) located in Seoni district in Madhya Pradesh. The project has been developed by Jhabua Power Ltd (JPL), a subsidiary of Avantha Power & Infrastructure Limited (APIL).


4. How much amount of PSBs is owned by the willful defaulters?
Ans: 66,190 crore

The Minister of state for Finance Jayant Sinha has stated that there were 7,686 wilful defaulters owing Rs 66,190 crore to state-owned banks as of December 2015. The number of wilful defaulters of Public sector banks, (PSBs) rose from 5,554 to 7,686 in three years to December 2015 while the amount involved more than doubled to Rs 66,190 crore from Rs 27,749 crore.

5. Which Bank has opened its IFSC banking unit at GIFT city?
Ans: Kotak Mahindra Bank Ltd

GIFT City Means Gujarat International Finance Tec-City




6. How much Amount approved under Namami Gange to improve facilities of Ghats?
Ans: Rs. 2446 crore.

7. how many disticts Govt agreed to fund 132 incomplete irrigation projects?
Ans: 14 districts (Rs.7,188)

In a big relief to drought-hit Maharashtra, the Union ministry of water resources agreed to fund 132  incomplete irrigation projects worth Rs.7,188 crore in 14 districts.

Union water resources minister ----- Uma Bharti.

8. Which country Reliance power is all set to setup a power plant?
Ans: Bangladesh

Reliance power is all set to setup a power plant in Bangladesh as it got the approval for the first phase of Reliance Power’s project. As per the approval, the company will set a 3,000 MW gas based power plant. With this, it pave the way for the largest Foreign Direct Investment in the neighboring country with a potential investment of over Rs 8,700 crore ($1.3 billion).

9. Name the Indian progeria campaigner who has passed away ?
Ans: Nihal Bitla

A Mumbai teenager, Nihal Bitla, who had been suffering from a rare genetic disease that causes the body to age eight times faster than normal has passed away. He was the face of India’s awareness campaign against progeria.

10. The 49th annual meeting of the ADB is being held at which place?
Ans: Frankfurt, Germany.

There, Finance Ministry will have a bilateral meeting with Hans-Joachim Fuchtel, Parliamentary State Secretary to German Federal Ministry for economic cooperation and development. He will discuss the economic assistance packages from India to Bhutan, progress of work of hydropower projects funded by India and the sub-regional cooperation in his meeting with Bhutanese finance minister Lyonpo Namgay Dorji.

11. Who has been nominated as president of the National Statistical Commission?
Ans: Radha Binod Berman

12. Which district of West Bengal will cast their votes for the first time?
Ans: Cooch Behar

Some Other Daily Gk Updates 5th May 2016 Current Affairs

Kotak Mahindra Bank has surpassed ICICI Bank to emerge as the third most valued lender in the country. The market capitalisation (m-cap) of the bank stood at rs. 1,29,963.14 crore as against ICICI Bank's m-cap of rs. 1,28,718.22 crore. This comes after ICICI reported its worst consolidated net profit in over a decade, as it plunged 87% in the quarter ended March.

The Union environment ministry has given its final clearance to only 17% of the 48 proposals it received for providing forest land for defence projects across India, starting January 2014. According to data from the environment ministry, the Centre received 48 proposals for defence projects from 1 January 2014 to 28 April 2016 from various states for forest clearance Of the 48 proposals, only eight (17%) got the final forest clearance, while 19 (around 40%) others received in-principle approval.

A Delhi based premier laboratory of DRDO, Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS) in collaboration with Department of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH) organised a training program on Yoga for the Defence Wing Staff.

Daily GK Updates 5th May 2016 Current Affairs 2016 Daily GK Updates 5th May 2016 Current Affairs 2016 Reviewed by Honey on 16:40:00 Rating: 5
Powered by Blogger.