Daily GK Updates 2nd May 2016 Current Affairs 2016

1. PM has launched the country's 1st solar powered e-boats in which city ?
Ans: Varanasi

Prime Minister Narendra Modi has launched the country's first solar powered e-boats at the Assi Ghat in the river Ganga, Varanasi. The initiative is aimed at reducing pollution and keeping the Ganga river clean. With the help of this e boats,  the boatmen will be able to save rs. 500 a day without spending on diesel. On the occasion of the launching 11 solar powered e boats, PM stated that his government's focus on making long-term interventions to empower the poor in their fight against poverty and climb up the ladder.

2. ‘UJALA’ Scheme Launched by whom?
Ans: Piyush Goyal(Union Minister of State (IC) for Power, Coal and Renewable Energy).

Full From of UJALA - Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All

3. For which service, India and New Zealand has signed an agreement recently?
Ans: bilateral air services

The deal was signed in the presence of the President Pranab Mukherjee, who was on a three-day state visit to New Zealand and the New Zealand Prime Minister John Key.

New Zealand Prime Minister - John Key.
New Zealand currency- New Zealand dollar.

4. Name the app which has been launched by Maharashtra Governor for tribal caste validity certificate?
Ans: Etribalvalidity

Maharashtra Governor Chennamaneni Vidyasagar Rao.

The web-based application would help the government achieve the goal of inclusion as envisioned under the Digital India programme. Certificates will be bar coded with the unique identification number and authorities can directly verify the status of validity certificate using the unique barcode number.


5. The One Employee-One EPF Account drive has been launched by whom?
Ans: Bandaru Dattatreya

Employees' Provident Fund Organisation (EPFO)

6. India won how many medals in archery world cup?
Ans: one silver, two bronze

Indian women’s team has won the silver medal in the recurve team final of Archery World Cup held at the Yuanshen Stadium in Shanghai, China.Women’s team comprised of Deepika Kumari, Bombayla Devi Laishram and Laxmirani Majhi. In the final match they lost to Chinese Taipei team by 2-6 score.

7. Who has won the 2016 Russian Grand Prix?
Ans: Nico Rosberg

8. Indian boxer Vijender Singh recorded his 5th consecutive victory in Professional Boxing defeated by whom?
Ans: Matiouze Royer

Royer was Vijender's most experienced rival till date, with 44 bouts, including 14 wins, under his belt before the match. However, India's Olympics bronze medalist's power-packed punches went unchallenged and he brought Royer to his knees with an onslaught of body blows.

9. Prime Minister Narendra Modi launched recently which Scheme?
Ans: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Ballia in Uttar Pradesh.

Prime Minister Narendra Modi launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana(PMUY) at Ballia in Uttar Pradesh. The scheme aims to provide LPG connections without security deposit to 5 crore women from below poverty line (BPL) households over the next 3 years.

10. Which state recently launched Chandranna Bima Yojana ?
Ans: Andhra Pradesh

Andhra Pradesh CM N Chandrababu Naidu
Andhra Pradesh CM N Chandrababu Naidu on 1 May 2016 launched Chandranna Bima Yojana in Vijayawada. The Yojna launched on the occasion of May Day is an insurance scheme for the working class people.

Some Other Important Updates 2nd May 2016 Current affairs

Government Punjab has proposed to develop 200 smart villages during the current financial year 2016-17 which will be provided with ultra-modern facilities like 4G connectivity, solar street lights, sewa Kendra's, sewerage and drainage facilities, bank branch and model school.

Real Estate (Regulation and Development) Act came into force on 1 May 2016. This much awaited and widely acclaimed Act sets up in motion the process of making necessary operational rules and creation of institutional infrastructure for protecting the interests of consumers.

Paytm, India's largest mobile payments has partnered with the Wipro ltd, a IT services major, to implement technology infrastructure for its upcoming Payment bank business. As per this deal, Wipro will provide the core banking solution like the anti-money laundering solution and regulatory reporting solution for Paytm.

Airtel, the enterprise arm of Bharti Airtel and networking player GBI has announced the partnership to increase its direct reach in West Asian countries. Currently, the Airtel Global network is spanning across 50 countries of 5 continents.

Daily GK Updates 2nd May 2016 Current Affairs 2016 Daily GK Updates 2nd May 2016 Current Affairs 2016 Reviewed by Honey on 19:32:00 Rating: 5
Powered by Blogger.