Current Affairs Updates 19th May 2016 Daily GK Updates

1. Who will receive US National Medal of Science Award 2015?
Ans:- Rakesh K. Jain

US President Barack Obama will present this top award for his individual achievement and leadership in advancing the field of science and technology this week.

2. Name of the city where World’s largest Single Rooftop Solar Power Plant inaugurated?
Ans:- Amritsar

World’s largest single rooftop solar power plant of 11.5 Mw capacity has been inaugurated by the Chief Minister of the Punjab, Parkash Singh Badal, at Dera Baba Jaimal Singh, Beas, in Amritsar, Punjab. This Solar Power Plant spread over 82 acres of rooftop in single campus on multiple roofs with installed capacity of 19.5 MW.

3. Who launches near-space monitoring super pressure balloon from New Zealand?
Ans:- NASA

The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has successfully launched a super pressure balloon to conduct near-space scientific investigations. It was launched from South Island Wanaka Airport, New Zealand in the fifth attempt.


4. Who has been Won the cricketer of the year Awarded at ECB’s annual award?
Ans:- Joe Root

England cricketer  Joe Root (25 year) has bagged a hat-trick of awards, as he was named Test Player of the Year, Limited Overs Player of the Year and Fans’ Player of the Year at the England’s annual awards ceremony. Root has been in an outstanding form in the last 12 months has posted 2,228 in 2015, which is the most by an English batsman in a calendar year.

5. Which bank other than associate banks is going to merge into SBI?
Ans: Bharatiya Mahila Bank

6. Which company has signed MoU with govt. to benefit ‘safai Karamchairs’?
Ans: U Cabs

7. What is the name of group sharing app by Google?
Ans:- Spaces

8.------------ Indian car models fail crash tests conducted by NCAP.
Ans: Five

Five Indian car models got zero star ratings after failing in the crash tests conducted by the Global New Car Assessment Programme (Global NCAP) on 17 May 2016. The cars that failed the crash tests are the Renault Kwid, Maruti Suzuki’s Celerio and Eeco, Mahindra Scorpio and Hyundai Eon.

9. Which has launched its payment gateway to facilitate online trade and non-trade transactions between India and Nepal ?
Ans:- Nepal SBI Bank


One of the largest overseas subsidiaries of SBI, Nepal SBI Bank has launched payment gateway to facilitate online trade and non-trade transactions between the Himalayan nation 'Nepal' and India. The Payment Gateway was inaugurated by SBI Managing Director B Sriram, and Indian Ambassador to Nepal Ranjit Rae.

10. Name the Indian American who has been awarded with the University of Houston's highest teaching award in US ?
Ans:- Rupa Iyer

Rupa Iyer, an Indian-American bio-technologist, has received the University of Houston's highest teaching award for her sustained and significant contributions to education in the US. She is an Indian-American Associate Dean, Research and Graduate Studies at the University of Houston's College of Technology and has been presented the "Distinguished Leadership in Teaching Excellence Award".

11.Which has announced that it genetically engineered world’s first clone of the Zika virus strain ?
Ans:- University of Texas Medical Branch (UTMB)

A multidisciplinary research team from the University of Texas Medical Branch (UTMB) has announced that it genetically engineered world’s first clone of the Zika virus strain. The development of cDNA clone, as it is called, is expected to speed up many aspects of Zika research, including vaccine and therapeutic development. It will also unlock scientists’ ability to more quickly develop countermeasures and explore whether or how the Zika virus has evolved to spread more quickly and cause more severe diseases in people.

12. Who has been appointed as the Executive Secretary of the UNFCCC?
Ans: Patricia Espinosa Cantellano of Mexico


United Nations Secretary General Ban Ki-moon has appointed Patricia Espinosa Cantellano of Mexico as Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). She will succeed Christiana Figueres of Costa Rica. The appointment was made after consultation with the Conference of Parties through its Bureau.

Some other Daily GK Updates 19th May 2016 Current Affairs 

A non-fiction short film on girl child education, Beti  made by young student filmmakers of Chandigarh, has been invited for a special screening at the 42nd Seattle International Film Festival (SIFF), Washington DC.
US-based law firm BakerHostetler in May 2016 hired the world’s first robot lawyer ROSS to assist the company and its various teams in legal research. The law firm will licence artificial lawyer ROSS for use in its Bankruptcy, Restructuring and Creditors’ Rights team.

Aiming to combat the “menace” of coaching, the Human Resource Development Ministry is coming up with a mobile app and portal containing free lectures from IIT faculty on various subjects and previous years’ question papers of entrance tests to these prestigious engineering institutions.

As per United Nations report, India is projected to add 300 million new urban residents by 2050 and it will also need to build Climate Friendly cities to deal the challenge of accommodating the needs of the Population growth. Research in India found that an increase of 200,000 in the urban population resulted in a decrease of 1.3 to 2.6 per cent in rural poverty.


The Union Government has opened up a Tatkal Window to expedite examination of patent applications by start-ups as well as entities choosing India for the first filing of patent. The move came in the backdrop of 2.37 lakh patent applications pending in the country.

Current Affairs Updates 19th May 2016 Daily GK Updates Current Affairs Updates 19th May 2016 Daily GK Updates Reviewed by Mani Babu on 19:08:00 Rating: 5
Powered by Blogger.