Current Affairs Updates 18th May 2016 Daily GK Updates

1. Which city has been come under 144 section recently?
Ans:- Chandigarh

2. Which Country was successfully test-fired from a test range at Chandipur in Odisha?
Ans:- India

Indigenously developed nuclear capable Prithvi-II surface-to-surface missile was successfully test-fired from a test range at Chandipur in Odisha. It was carried out by Strategic Force Command (SFC) from a mobile launcher at launch complex-3 from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur in Odisha.

3. Veer Yatra is launched at which place?
Ans:-  Pune

4. National Conference on ‘Gaushalas’ Inaugurated at which place?
Ans:- New Delhi

A day long national conference on ‘gaushalas‘ has been organised by the Ministry of Environment, Forest & Climate Change and Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries in New Delhi.


5. Who is the Author of the book titled ‘The vegetarian’?
Ans:- Han Kang

South Korean author Han Kang (45-years) has won the prestigious Man Booker International Prize for her “unforgettably powerful” novel ‘The Vegetarian’ which deals with a woman’s rejection of human brutality and giving up of eating meat.

6. Name of the bank who will close retail banking operations in India?
Ans:- The Royal Bank of Scotland


UK- based Royal Bank of Scotland (RBS) will close down it’s retail operations in the country which will resulting in shutting down of 10 branches. The bank said it will exit it’s retail operations in a phased manner.

7. Who has been honored with the highest French civilian honour ‘French Legion Of Honour’?
Ans:- Mr. JK Rowling

She was given honorary title by the former President of France Mr. Nicolas Sarkozy at a ceremony in Paris. J K Rowling or Robert Galbraith is a British novelist, screenwriter and film producer.

8. Indian Postal Department collaboration with Department of Space has geo-tagged over 1.5 Lakh posts through Mobile App called as___.
Ans:- BHUVAN

Indian Postal Department enhanced their services to Hi-tech by geo-tagging the post offices and has started to monitor the timely clearance of the letter boxes through a mobile application called BHUVAN.

9. Which State has launch Green Passage scheme for orphan students?
Ans:- Odisha


The Odisha government has decided to launch Green Passage scheme for orphan students to ensure that they get free of cost higher education in the state.

10. Who has been appointed as the Barco's Managing Director for India ?
Ans:- Rajiv Bhalla

The Belgium based company Barco, a  global leader in visualization technology like laser projectors, digital cinema projection, video projectors, DLP projectors, Image Processing, LED displays, flat panel displays, LCD and LED video walls etc has announced the appointment of Rajiv Bhalla as managing director for India.

Some other Daily GK Updates 18-5-2016 current affairs updates

India and United States held their first Maritime Security Dialogue in New Delhi for deepening the evolving partnership in the maritime domain between both countries. The first round of discussions under the recently-constituted dialogue was held between officials of India’s Defence and External Affairs Ministries and their US counterparts.

HDFC Bank Ltd. launched SmartUp, a first-of-its-kind dedicated solution for start-ups in Kolkata. Launched in association with Nasscom, an IT and BPO industry body which is running the 10,000 Start-ups initiative, this solution is aimed at scaling up the start-up ecosystem in the country.


China has successfully launched Yaogan-30 remote-sensing satellite into sun-synchronous orbit using the Long March-2D rocket. The rocket was launched from Jiuquan Satellite Launch Center located in Gobi desert in northwest China’s Gansu Province.
Current Affairs Updates 18th May 2016 Daily GK Updates Current Affairs Updates 18th May 2016 Daily GK Updates Reviewed by Mani Babu on 18:41:00 Rating: 5
Powered by Blogger.