Current Affairs Updates 16-17.May-2016 Daily Gk Update

1. 2016 Red Flag Aerial combat exercises between India and USA was held at place?
Ans:- Rajasthan   

2. Global women empowerment conference 2016 was held at which place?
Ans:- New Delhi

3. Name of the first Indian to be awarded IAF’s ‘Hall of Fame’ Award?
Ans:- Prof. Udupi Ramachandra Rao

Former ISRO Chairman and space scientist Prof. Udupi Ramachandra Rao became the first Indian to be given ‘Hall of Fame’ Award by the International Astronautically Federation (IAF). He has been selected for the prestigious award for his outstanding contribution to the progress of astronautics within the framework of the IAF activities.


4. Who has been appointed as deputy chairman of FIFA Governance Committee?
Ans:- Justice Mukul Mudgal

Justice Mukul Mudgal is former Chief Justice of Punjab and Haryana and was in office from December 2009 to January 2011. He had headed the IPL spot-fixing probe appointed by the Supreme Court to conduct an independent inquiry into the allegation of corruption, betting and spot-fixing in 2013 Indian Premier League.

5. Name of the two countries who admitted as FIFA new members?
Ans:- Kosovo and Gibraltar

FIFA admitted Kosovo and Gibraltar as new members, allowing them to play qualifiers for the 2018 World Cup, but Serbia vowed to take legal action to reverse its former province’s admission.

6. Name of the test range where India successfully test-fired its indigenously developed supersonic interceptor missile?
Ans:-Odisha coast

India successfully test-fired its indigenously developed supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming hostile ballistic missile from a test range off Odisha coast. The interceptor was engaged against a target which was a naval version of Prithvi missile launched from a ship anchored inside Bay of Bengal, taking up the trajectory of a hostile ballistic missile.

7. How many Indian peacekeepers will be honored with the Dag Hammarskjold Medal?
Ans:- Four Indian


Four Indian peacekeepers and a civilian will be honored with the Dag Hammarskjold Medal on the International Day of United Nations Peacekeepers  by United Nations. They have died while serving on peacekeeping missions last year. Those awardee name are Head Constable Shubhkaran Yadav, Rifleman Manish Malik, Havildar Amal Deka, Naik Rakesh Kumar and Gagan Punjabi.

8. Name of the 2nd Indian Test cricketer  who scored a memorable test century in his debut innings?
Ans:-Deepak Shodhan

India’s oldest Test cricketer and the 2nd Indian to score a memorable test century in his debut innings  Deepak Shodhan(87-years) has passed away due to a heart attack at his residence in Ahmedabad.

9. Name of the first Dutchman who win F1 Grand Prix?
Ans:–Max Verstappen

10. Who is the winner of 2016 Italian Open title of Tennis in the men’s singles category?
Ans:-Andy Murray

11. Who is the Indian based artist won third prize at UN poster contest on Nuclear disarmament conducted by UN General Assembly?
Ans: Anjali Chandrashekar

Indian artist Anjali Chandrashekar (22-year) has won award at UN poster contest on creating awareness about nuclear disarmament. She received her third-prize certificate from Ban Ki-moon at an award ceremony held in United Nations.

12. Who has been appointed as first FIFA female secretary general?
Ans:- Fatma Samoura


FIFA (International Federation of Association Football) Council has appointed a Senegalese UN diplomat Fatma Samba Diouf Samoura (54-years) as its first ever female secretary-general.

13. Who has been appointed as National Stock Exchange chairman after obtaining approval from Securities Exchange Board of India?
Ans: Ashok Chawla

Securities and Exchange Board of India (SEBI) has appointed Ashok Chawla as National Stock Exchange (NSE) new Chairman.

Some other Daily GK Updates 16-17.May.2016 Current Affairs

Urban Development Minister M.Venkaiah Naidu has launched a 15-day special Swachh Office Drive for ensuring cleanliness at all Government offices across the country under Swachh Bharat Mission. Mr. Naidu planted a Neem sapling at Nirman Bhawan in New Delhi and inspected the building.

India has signed a Project Collaboration Agreement (PCA) with World Health Organization (WHO) for cooperation on promoting the quality, safety and effectiveness of service provision in traditional and complementary medicine. The PCA aims at supporting WHO in the development and implementation of the WHO Traditional and Complementary Medicine Strategy.

Mr. Rakesh Jain, a 65 year old Indian American scientist will receive the prestigious 'National Medal of Science' award from US President Barack Obama this week. He is a professor of tumor biology at Massachusetts General Hospital in the Harvard Medical School. He will be honour along with 16 other recipients of the 'National Medals of Science and National Medals of Technology and Innovation on May,19.

Vice-chancellors for universities in Rajasthan will now be handpicked by a selection committee which will invite applications through newspaper advertisements. The new arrangement will replace the existing convention riddled with delays and allegations of political favoritism  of direct appointment of V-Cs.

Renowned author of Harry Potter series, JK Rowling has been honoured with the highest French civilian honour -'French Legion Of Honour'. She was given honorary title by the President of France Mr. Nicolas Sarkozy at a ceremony in Paris. J K Rowling or Robert Galbraith is a British novelist, screenwriter and film producer.

Singapore based DBS Bank has decided to set up its biggest technology hub out off its headquarter. The bank has appointed Mr. Mohit Kapoor as the head of its Technology Development Centre in Hyderabad. Going ahead, the bank also plans to hire about 1,500 people over the next two years.


A three-member Indian women's archery team comprising Deepika Kumari,Bombayla Devi and Laxmirani Majhi was named for the Rio Olympics. The women's trio will compete in the individual events as well as team event at the Rio Games in August 2016. 

Current Affairs Updates 16-17.May-2016 Daily Gk Update Current Affairs Updates 16-17.May-2016 Daily Gk Update Reviewed by Mani Babu on 18:50:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.