Current Affairs Updates 14th May 2016 Daily GK Updates

1. The first world conference on tourism for development will be held at which place?
Ans: Beijing

The conference aim to advancing the contribution of tourism to the UN Sustainable Development Goals (SDG) under the theme 'Tourism for Peace and Development'. It will create a better understanding on tourism’s contribution to development, including poverty alleviation and peace.

2. Who is appointed as FIFA first female secretary general ?
Ans: Fatma Samoura

3. At Which place where the International Vichar Mahakumbh will conclude?
Ans: Ujjain in Madhya Pradesh

International Vichar Mahakumbh at Ujjain in Madhya Pradesh will conclude today. Today it will be attended by Prime Minister Narendra Modi as well as visiting Sri Lankan President Maithripala Sirisena to address the closing ceremony of 3-day Vichar Kumbh Convention. About 2000 scholars from home and abroad are taking part in this Vichar Mahakumbh.


4. India's first solar-powered train set for trial in ______.
Ans: Jodhpur (Rajasthan)

In a bid to provide solar energy, the Indian Railways is all set to conduct trial of its first solar panel-powered train in Rajasthan's Jodhpur city.

5. Mr. Ashok Chawla will replace whom as the new chairman of NSE?
Ans: Mr. S B Mathur

The Capital market apex, Securities and Exchange Board of India (Sebi) has approved the appointment of Ashok Chawla as National Stock Exchange (NSE) new Chairman. He will serve the organization till 27th of March, 2019. Mr. Chawla will replace Mr. S B Mathur, who who has stepped down upon completing his tenure. Mr. Chawla has inducted as a Public Interest Director to NSE board last month only.

6. Name the company which is going to buy four Pfizer brand for rs. 110 crore?
Ans: Piramal Enterprises

Piramal Enterprises is all set to acquire four brand from multinational drugmaker company Pfizer ltd namely- Neko Soap, Sloans, Ferradol and Waterbury's Compound for rs. 110 crore to strengthen its presence in the coonsumer products segment. Piramal would also purchase the trademark rights for Ferradol and Waterbury’s Compound in Bangladesh and Sri Lanka.

7. Who has been appointed as the Deputy Comptroller and Auditor General?
Ans: Pradeep Rao

Senior audit service officer Hindupur Pradeep Rao has appointed as Deputy Comptroller and Auditor General (CAG). He is an Indian Audit and Account Service officer of 1981 batch. Presently Mr. Rao is working as additional CAG.

8. Where has launched a special drive to make sure that no one has been left out of Aadhaar enrolment?
Ans: Haryana, Goa, Chandigarh and Puducherry.


The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has launched a special drive to make sure that no one has been left out of Aadhaar enrolment in Haryana, Goa, Chandigarh and Puducherry. This exercise has been initiated to ensure that no one is left without an Aadhaar number in these four States and UTs which has more than 100 per cent Aadhaar saturation, statistically speaking.

9. Who is re-appointed as ICC Cricket Committee chairman?
Ans: Anil Kumble

10. Union Cabinet Approves National _______________.
Ans: National Intellectual Property Rights (IPR)

The Union Cabinet has approved the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy that will lay the future roadmap for intellectual property in India.

11. US activates land-based missile defence station in ______.
Ans: Deveselu (Romania).

US has activated a land-based missile defence station (Aegis Ashore Missile Defence System) in Deveselu, Romania. The missile defence station is part of NATO’s larger European shield to protect member countries from short and medium-range missiles, particularly from the Middle East.

Some Other Important Daily GK Updates 14th may 2016

For now wah, shiok and yum cha and many more words are now officially recognized as acceptable English. As several Singaporean and Hong Kong English terms have been included in the Oxford English Dictionary. AS of now, the Oxford English Dictionary (OED) added 19 Singaporean terms and 13 Hong Kong terms in its March quarterly update.

Former India captain Rahul Dravid and ex-Sri Lanka captain Mahela Jayawardena have been appointed to the ICC Cricket Committee, adding even more cricketing experience to the list of eminent people already on it.

The Supreme Court has directed budget airline Spicejet  to pay Rs 10 Lakh as damages to a flyer, suffering from cerebral palsy, who was forcibly offloaded in 2012, saying the manner in which she was deboarded depicts "total lack of sensitivity".

Haryana Government has notified the Haryana Backward Classes (Reservation in Services and Admission in Educational Institutions) Act 2016. The act was enacted to provide reservation to Jats and four other castes in services and admission in educational institutions in the state.

The Union Railways Ministry has decided to constitute two Directorates viz. Mobility Directorate and Non-Fare Revenue Directorate. They will be established for creation of cross functional directorates to focus on different areas in line with the Railway Minister’s budget speech.

Current Affairs Updates 14th May 2016 Daily GK Updates Current Affairs Updates 14th May 2016 Daily GK Updates Reviewed by SSC-IBPS on 19:14:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.