Current Affairs 12th May 2016 Daily GK Updates 2016

1. The country’s first contact less business credit card has been launched by ___.
Ans:-  ICICI Bank

ICICI Bank  has launched the country’s first contact less business credit card in association with Jet Airways for small and mid-sized enterprises (SMEs) and their employees. ICICI Bank is the first bank globally to offer a dual advantage reward programmer on the expenses and repayments of the credit card.

2. Who has been elected as ICC first independent chairman?
Ans: - Shashank Manohar

Former BCCI President Shashank Manohar has been elected unopposed as the first independent Chairman of the International Cricket Council (ICC). Mr. Manohar took the charge with immediate effect for a tenure of two years.

3. Name the country who has decided to close World’s biggest refugee camp?.
Ans:- Kenya

The Kenyan government has decided to close the World’s biggest refugee camp in Dadaab. Around 3,28,000 refugees mostly from Somalia are staying in this camp. The camp compromises Kenya’s security because it harbors some of Somalia’s Al-Shabab militants and is a conduit for smuggling weapons.


4. Name of the ministry who gave The National Florence Nightingale Awards?
Ans:- Ministry of Health and Family Welfare

President Pranab Mukherjee conferred the National Florence Nightingale Awards to 35 nursing personnel at a function in Rashtrapati Bhavan on the occasion of International Nurses Day.

5. Who has become the goodwill ambassador for India at Rio Olympics 2016?
Ans-  AR Rahman

Rahman joins an elite list that includes Sachin Tendulkar, Abhinav Bindra and Salman Khan.

6. Name of the Indian -American woman elementary teacher Who has honored by US President Barack Obama for her excellent work in the field of education?-
Ans:- Revathi Balakrishnan

An Indian -American woman elementary teacher Revathi Balakrishnan (53-years) from Texas has been honored by US President Barack Obama at the White House for her excellent work in the field of education. Revathi earned her economics degree from the University of Madras, attributes her success in the field of education to her love of teaching

7. Name the Rajya Sabha MP from who has passed away,recently?
Ans:- Praveen Rashtrapal

8. Which has launched the state­of­the­art harbour defence systems, Visakhapatnam, IUHDSS and mine warfare data centre ?
Ans: India

The Indian Navy has launched the state­-of-­the­art harbour defence systems, Visakhapatnam, integratedunderwater harbour defence and surveillance system and mine warfare data centre.
Which would enhance the Navy's surveillance capability and response to security threats at the naval dockyard in Visakhapatnam.

9. Name the company which has partnered with Nokero to launch off grid solar products?
Ans: FPL, a Chennai based company

FPL, a Chennai based company has partnered with 'Nokero' to launch off-grid solar products and soon plans to manufacture these products in India. FPL makes engineering plastics that goes into different kinds of industrial applications and Nokero makes solar lights, phone chargers and is a specialist in solar energy-related products.



10. Name the aluminium company which has signed an MoU with BARC for research and development?
Ans: NATIONAL ALUMINIUM COMPANY (NALCO), Odisha

Odisha based Aluminum Company, National Aluminum Company (Nalco) has signed an memorandum of understanding (MoU) with Bhabhi Atomic Research Centre (BARC), Mumbai for Research and Development (R&D) in fields of mutual interest.

Some other Important Updates 12th May 2016 Daily GK Updates

Uttar Pradesh Cabinet has given its approval to develop over 197- km long ‘bicycle highway’ from Agra to the lion safari in Etawah to encourage eco-tourism in vicinity of Taj Mahal. The highway was approved in a Cabinet meeting presided over by Chief Minister Akhilesh Yadav.

West Indies cricket writer, commentator and journalist, Tony Cozier (78-years) has passed away. Cozier was described as having an “encyclopaedic” knowledge of cricket. He was suffering from neck and legs related infections.

Mukesh Ambani-owned Reliance Jio Infocomm has launched digital wallet service, named JioMoney Wallet, for Indian consumers. JioMoney is a semi-closed prepaid wallet that aims to enable mobile-based transactions, where customers can store money and use it for purchasing goods and services.

Wrestlers Ravinder Khatri and Babita Kumari have secured Rio Olympic berths. Khatri was awarded the berth in the Greco-Roman 85 kg category after Kenzheev Zhanarbek of Kyrgystan failed the dope test at the Asian Olympic qualifier.

England’s women cricket team captain Charlotte Edwards (36- years)announced her international retirement. In her 20-year cricket career, she captained England for 10 yrs and became one of the most influential women in British Sport.Edwards took the decision following England’s 2016 World T20 campaign, where they lost in the semi-finals against Australia.

Union Railway Minister Suresh Prabhu has inaugurated Comrade Umraomal Purohit Memorial Research Centre situated in All India Railwaymen’s Federation (AIRF) Office, New Delhi.

AIRF has taken initiative for the establishment of this center which will prove to be a mile stone in the history of Labour movement as all kind of Research work related to Trade Union Movement in India as also in foreign countries will be undertaken.
Current Affairs 12th May 2016 Daily GK Updates 2016 Current Affairs 12th May 2016 Daily GK Updates 2016 Reviewed by Honey on 19:40:00 Rating: 5
Powered by Blogger.