Computer Awareness Quiz For SBI Clerk-2016,SBI PO AND Ssc Exams

1. The binary equivalent of decimal number 98 is
A. 1110001
B. 1110100
C. 1100010
D. 1111001
E. None of these
Answer:  C

2. The product of two binary numbers (1011) and (1001) is
A. 1100011
B. 1010100
C. 1011001
D. 100110
E. None of these
Answer:  A

3. A byte represents a group of
A. 10 bits
B. 40 bits
C. 8 bits.
D. 22 bits
E. None of these
Answer:  C

4. A hexadigit can be represented by

A. three binary (consecutive) bits
B. four binary (consecutive) bits
C. eight binary (consecutive) bits
D. sixteen binary (consecutive) bits
E. None of the above
Answer:  B

5. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
A. ANSI
B. ASCII
C. EBCDIC
D. ISO
E. None of these
Answer:  A

6. Which of the following statements in regard to directories is false?
A. Directories with files can be deleted
B. Directories cannot be renamed
C. The root directory is always at the highest level
D. Directories can exist inside directories
E. None of the above
Answer:  B

7. This part of operating system manages the essential peripherals, such as the keyboard, screen , disk drives, and parallel and serial ports_____
A. basic input/output system 
B. secondary input/output system
C. peripheral input/output system
D. marginal input/output system 
E. None of these
Answer:  A

8. MS-DOS is usually supplied on a
A. hard disk
B. cartridge tape
C. CD ROM
D. floppy disk or diskettes
E. None of these
Answer:  D

9. Which one of the following is not a DOS prompt?
A. C >
B. B >
C. A >
D. ENTER
E. None of these.
Answer:  D


10. Which one of the following is not an internal DOS command?
A. BACKUP
B. COPY
C. CLS
D. BREAK
E. None of these
Answer:  A

Computer Awareness Quiz For SBI Clerk-2016,SBI PO AND Ssc Exams Computer Awareness Quiz For SBI Clerk-2016,SBI PO AND Ssc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 15:50:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.