Chemistry Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,CPO- 2016 Exams

1. Which of the following is not a colloid?
A) ChlorophyII
B) Smoke
C) Ruby glass
D) Milk
Answer: C

2. Whipped cream is an example of?
A) Liquid-gas
B) Liquid-liquid
C) Liquid-solid
D) Solid-liquid
Answer: A


3. Butter is a colloid formed when?
A) Fat is dispersed in water
B) Fat globules are dispersed in water
C) Water is dispersed in fat
D) Suspension of casein in water
Answer: C

4. Fog is an example of colloidal system of?
A) Liquid in a gas
B) Gas in a liquid
C) Gas in a solid
D) Solid in a liquid
Answer: A

5. A Colloid always has?
A) Two phases
B) True solution
C) Three phases
D) Solute particles in water
Answer: A

6. Light scattering takes place in?
A) Electrolytic solutions
B) Colloidal solution
C) Electrodialysis
D) Electroplating
Answer: B

7. The Brownian motion is due to?
A) Temperature fluctuation within the liquid phase
B) Attraction and repulsion between charges on the colloidal particles
C) Impact of the molecules of the dispersion medium on the colloidal particles
D) Convection currents
Answer: C


8. Which of the following shows Tyndall effect?
A) Emulsion
B) Gel
C) Sol
D) Solution
Answer: C

9. The sky looks blue due to?
A) Dispersion effect
B) Scattering
C) Reflection
D) Transmission
Answer: B

10. The blue colour of water in the sea is due to?
A) Refraction of the blue light by the impurities in sea water
B) Scattering of blue light by water molecules
C) Refraction of blue sky by sea water
D) Absorption of other colours except the blue colour by water molecules

Answer: B

Chemistry Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,CPO- 2016 Exams Chemistry Online GK Questions Quiz For SSC CGL,CHSL,CPO- 2016 Exams Reviewed by Mani Babu on 12:08:00 Rating: 5
Powered by Blogger.