Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams

1. If a non-metal is added to the interstitial sites of a metal, then the metal becomes?
A) Less tensile
B) Less malleable
C) Softer
D) None of these
Answer: B

2. Which of the following elements does not show variable oxidation states?
A) Iron
B) Titanium
C) Copper
D) Zinc
Answer: D

3. The atomic number (Z) of an element is 25. In its ground state how many electrons are present in the N shell?
A) 2
B) 3
C) 13
D) 15
Answer: A


4. Transition metals mostly are?
A) Paramagnetic
B) Diamagnetic
C) Both paramagnetic and diamagnetic
D) Neither paramagnetic nor diamagnetic
Answer: A

5. The metal used for making air crafts and rockets is?
A) Lead
B) Aluminum
C) Nickel
D) Copper
Answer: B

6. Which of the following metals has least melting point?
A) Gold
B) Silver
C) Mercury
D) Copper
Answer: C

7. The chemical name of hypo commonly used in photography is?
A) Sodium thiosulphate
B) Silver nitrate
C) Sodium nitrate
D) Silver iodide
Answer: A

8. Best quality steel is manufactured by using?
A) Crucible process
B) Electrical process
C) Bass ember’s process
D) Siemens martin’s method
Answer: B

9. Tempered steel is?
A) Hard and brittle
B) Soft and malleable
C) Very soft
D) Neither so hard nor so brittle
Answer: D

10. Oxidation state of iron in hemoglobin is?
A) +2
B) +3
C) 0
D) -2
Answer: A

Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:50:00 Rating: 5
Powered by Blogger.