Today current affairs 18th April 2016 for All Competitive Exams

Dear Readers,

                     we are providing "Today current Affairs Updates (18th-April-2016)", This Questions is based on daily current affairs and events, banking awareness, general and financial awareness,hope that this quiz is most important for every aspirant of upcoming banking jobs, govt jobs and recent SBI Clerk Recruitment Exam 2016, RBI Officer Exam, Insurance, LIC Exam, Indian Railway Recruitment (RRB) Exam, SSC exam and special for IBPS Bank PO, Bank Clerk, Bank SO (Specialist Officer) Exam etc. Read today quiz .

1. World Heritage Day was observed all over the world on?

Ans: 18 April



Brief History of World Heritage Day: On 18 April 1982 on the occasion of a symposium organised by ICOMOS in Tunisia, the holding of the "International Day for Monuments and Sites"( ICOMOS) to be celebrated simultaneously throughout the world was suggested.



2. The world's largest Charkha is to be installed at which airport ?

Ans: Indira Gandhi International Airport in New Delhi.


This Charkha is ready for dispatch from a unit of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in Ahmadabad.

The Charkha is made from high-quality teak wood, which is estimated to last for over 50 years, was built by around 26 workers and carpenters who completed it in 40 days. The total weight of the Charkha is four tonne.

Mr. V K Saxena, the chairman of KVIC (Khadi and Village Industries Commission).

3. What is the name of the  Indian Army Conducts Exercise in Rajasthan?
Ans: Shatrujeet

'Shatrujeet' in the deserts of Rajasthan near to the border of India and Pakistan.

It is also incorporating new-age technologies, weapon platforms and systems as well as long range precision targeting vectors.


the exercise would culminate on 23rd of April and around 30,000 soldiers are participating in the exercise.

4. who has won the 2016 Sultan Azlan Shah Cup ?
Ans:Australia (9th time ).

Final Match :: India VS Australia (Held in Ipoh, Malaysia).

winner of 2015 Sultan Azlan Shah Cup is New Zealand.

The Sultan Azlan Shah Cup is an annual international men's field hockey tournament held in Malaysia. It has began in 1983 as a biennial contest.

5. Satyanand Munjal Passed Away he is belongs which Group of industry?
Ans: co-founder of Hero Cycles group.

headquarter of Hero Group : Ludhiana.

6. Dipa Karmakar belongs to which sport?
Ans: gymnastics.

Dipa Karmakar the first Indian woman gymnast to qualify for Olympics(Rio-2016) Games.

The International Federation of Gymnastics (Federation Internationale de Gymnastique) has confirmed Dipa’s Rio Games qualification in its official release.

7. Who won the 2016 Formula 1 Pirelli Chinese Grand Prix?
Ans: Nico Rosberg

he made a hat-trick by winning all three Grand Prix that were held in 2016.

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany stood second and Red Bull’s Daniil Kvyat secured 3rd place where as Lewis Hamilton finished at seven.

8. Who has become the Gujarat’s first woman DGP?
Ans: Geetha Johri.

She also has the distinction of being the Gujarat's first woman IPS officer.

Johri began her career in Ahmedabad in 1982 after clearing the IAS exam. She also served as the principal of police training school at Vadodara for sometime.


Some other Important Today(18-04-2016) GK Updates:


Google And RailTel Launched Free WiFi Service At Bhubaneswar Railway Station.



With this Bhubaneswar railway station became the 2nd station to be covered under the Google and RailTel Wi-Fi project. (1st Mumbai Central).



Railway Minister Suresh Prabhu.



Rangana Herath announces limited-overs retirement.

Sri Lanka spinner Rangana Herath has retired from 50-over and Twenty20 internationals in order to carry on playing test matches.

US Jury Slaps $940 Million Fine on Tata in Trade Secret Case, TCS Denies Wrongdoing.

Tata Consultancy Services Limited (TCS) headquartered in Mumbai, Maharashtra.

CEO TCS - Natarajan Chandrasekaran.

The Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) meeting was going on in the Qatar.
 OPEC founded in : Baghdad, Iraq in 1960
OPEC Headquarter : Vienna, Austria
Member : 13 Countries.

Konkani museum to be set up in Mangaluru

He said the museum, which is estimated to cost around 30 crore, will be set up on an area of one acre at Shaktinagar area in Mangaluru.


Today current affairs 18th April 2016 for All Competitive Exams Today current affairs 18th April 2016 for All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 21:46:00 Rating: 5
Powered by Blogger.