SBI Clerk Recruitment - 2016 Model Mock Test - 5

Dear Readers
As you all know, next most important exam in banking is SBI clerk- 2016 which is going to held in month of May. We will start focusing on SBI Clerk & IBPS PO 2016 Exam. Thus, we are providing you Model Mock Test For SBI Clerk – 2016. This will help you to get a perfect score in the SBIClerk-2016 Exam.

Directions (1-10): Read the following information to answer the questions.

In a sports event there are three categories of race (100 m, 200 m, 400 m). Total 200 athletes participated in that event. The number of athletes who participated only in 100m race is 30% of total number of athletes, and among them 1/3rd are females. Number of athletes who participated in 200m race only is 15% of total number of athletes and among them 40% are females. Number of athletes who participated only in 400m race is 1/4 of total number of athletes and among them half are females. Number of athletes who participated in 100m and 200m race but not in 400m race is 1/10 of total number of athletes and among them 1/4 are females. Number of athletes who participated in 100m and 400 m race but not in 200 m is 7.5% of total number of athletes and among them 8/15 are females. Number of athletes who participated in all three categories is 1/20 of total number of athletes and among them 1/5 are females. Number of female atheletes who participate 200m and 400 m race but not in 100m race is 8/15.

1. What is the number of female athletes who participated in exactly two categories of race?
A)  20
B)  21
C)  23
D)  24
E)  25

2. What is the difference between the total number of male athletes and the number of female athletes who participated in exactly one category?
A)  61
B)  63
C)  65
D)  67
E)  69

3. What is the ratio of the total number of athletes who participated in 200m and 400m race but not in 100m race to the male athletes among them?
A)  15 : 11
B)  15 : 8
C)  15 : 7
D)  15 : 13
E)  8 : 7


4. What is the number of male athletes who participated in at most two categories of race?
A)  104
B)  106
C)  108
D)  110
E)  112

5. The number of male athletes who participated in all three categories of race is what percentage of total number of female athletes?
A)  10%
B)  20%
C)  30%
D)  40%
E)  None of these

Directions(6-7): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

6. (7B) ^2 × 2.85
A)  12825
B)  13625
C)  14775
D)  15625
E)  16875
7. (475% of 88D)  ÷ 35 = ?
A)  116
B)  120
C)  124
D)  127
E)  132

Answers with Explanation:

1. B
Females = 5 + 8 + 8 = 21

2. B;
Total males = 120, Females (one cate) = 20 + 12 + 25 = 57
Diff = 120 - 57 = 63

3. C;
M + F = 15, F = 8
M = 7,
Ratio = 15 : 7

4. E;
Total males = 40 + 18 + 25 + 15 + 7 + 7 = 112

5. A;
Female(total) = 80,
Male (alt-3 cate) = 10 - 2 = 8
% = 8/80 * 100 = 10%

6. C

7. B

Reasoning Quiz

1. The Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters.
Which of the following assumptions are implicit in the above statement?
A) The banks may still give loans to the defaulters.
B) The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.
C) The banks may recover the bad loans through such harsh measures.
D) Both A) and (2)
E) Both B) and (3)


2. Indigenous tribes living near Amazon forests are cutting down trees to cover their basic needs, thus severely affecting the ecological balance in the area.
Which of the following will be an effective step to control the situation?
A) All the tribes living near the Amazon rainforests should be forced to shift to urban areas of the country.
B) The tribes should be allowed to continue doing so as they cut down trees for their basic needs and not for commercial purposes.
C) The tribes near the Amazon should be provided other sources to earn their living.
D) Both A) and (2)
E) None of these

3. The earth’s resources are being depleted much too fast. To correct this, the United States must reduce its resource consumption at present levels for many years to come.
Which of the following, if true, would most strengthen the argument above?
A) The United States has been conserving resources for several years.
B) Other countries have agreed to hold their resource consumption at present levels.
C) Other countries need economic development more than the United States does.
D) New resource deposits are constantly being discovered.
E) The United States consumes one-third of all resources used in the world

4. Water table in most parts of the State has gone down to such a level that its extraction for irrigation purposes is not economical any more.
Which of the following actions should be taken by the government?
A) Extraction of ground water for any purpose in the State should be banned for some time in order to replenish the water table.
B) The Government should make provisions for alternative methods of irrigation so that the farmers are not compelled to use ground water.
C) The agricultural activities in the affected areas should be banned.
D) Both B) and (3)
E) None of these

5. To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.
Which of the following assumptions are implicit in the above statement?
A) The price of crude may increase due to less production.
B) The demand of crude may remain same in future.
C) Other countries may continue buying crude from these countries.
D) Both A) and (2)
E) Both A) and (3)

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code 'best way to win' is written as 'ad mi ja no', ' the way to hell' is written as 'ku ja ig ad'. 'win of the day' is written as 'be ku zo mi' and 'to sell of night' is written as 'be Ii ya ja'

6. What is the code for 'sell'?
A) be  
B) Ii 
C) ya  
D) ja  
E) Cannot be determined

7. Which of the following may represent 'hell is way'?
A) ig ad no 
B) ig py ya 
C) re ad be 
D) ig li re  
E) ad re ig

8. ‘mi’ is the code for
A) to 
B) win 
C) way 
D) of 
E) Cannot be determined

9. What is the code for' best'?
A) ad  
B) mi 
C) no  
D) ja  
E) Cannot be determined

10. Which of the following represents 'of the way'?
A) ku be ad 
B) rni be no 
C) ku be ya 
D) mi ku be 
E) be mi ad

Answers:
1.         (E)
2.         (A)
3.         (E): All other option are irrelevant except option E) which says that because US consumes one-third of all world’s recourses, it should keep its consumption under check as they are depleting very fast.
4.         (B)
5.         (E)
6.         (E)
7.         (E)
8.         (B)
9.         (C)
10.       (A)

Directions (1-10):- In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully:

Mohit was born in a small coastal village near Ahmadabad. He always loved reading but the small library in his town was inadequate. There weren't ...(1)... many books and many of those had the pages ...(2)... out. So he ...(3)... to finish those stories. His debut novel was my sweet memories. It is a story about a Man's journey ...(4)... the past, a family drama, ...(5)... ...(6)... of secrets. It is an ...(7)... to Ahmadabad. And much of this book has been drawn from his own ...(8)... up years in the city. He grew up in Ahmadabad and worked for a while in Pune. He had been posted to UK, ...(9)... that time so he did a creative writing course there – something he always wanted to do. He went on to publish stories in publications. All his stories start ...(10)... a picture he create in his mind. This one had two girls, were sharing secrets with each other. He was now working on his second novel, based on real life story.

1.
A) that
B) to
C) so
D) the
E) too

2.
A) torn
B) moribund
C) released
D) signed
E) controlled

3.
A) has
B) have
C) had
D) is
E) suppose

4.
A) of
B) into
C) at
D) in
E) for

5.
A) a
B) an
C) all
D) almost
E) the

6.
A) ridiculous
B) unearthing
C) contradict
D) keep
E) access

7.
A) owe
B) agitate
C) cynical
D) ode
E) imprisoned

8.
A) growing
B) giving
C) set
D) cover
E) end

9.
A) offered
B) convention
C) around
D) negotiating
E) humiliating

10.
A) get
B) dangle
C) secure
D) with
E) betrayed

Answers:
1. E
2.  A
3.  C
4.  B
5.  E
6.  B
7.  D
8.  A
9.  C
10. D


SBI Clerk Recruitment - 2016 Model Mock Test - 5 SBI Clerk Recruitment - 2016 Model Mock Test - 5 Reviewed by SSC-IBPS on 19:56:00 Rating: 5
Powered by Blogger.