SBI Clerk 2016 Online Model Mock Practice set - 6 For SBI Prelims Exams

Dear Readers

As you all know, next most important exam in banking is SBI clerk- 2016 which is going to held in month of May. We will start focusing on SBI Clerk & IBPS PO 2016 Exam. Thus, we are providing you Model Mock Test For SBI Clerk – 2016. This will help you to get a perfect score in the SBIClerk-2016 Exam.

Reasoning Questions:

Directions(Q.1-5): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and * are used with the following meaning as illustrated below.


‘A @ B’ means ‘A Is not smaller than B’
‘A # B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’
‘A * B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’
Give answer A) : If only conclusion 1 is true
Give answer B) : If only conclusion 2 is true
Give answer C) : If either conclusion 1 or 2 is true
Give answer D) : If neither conclusion 1 nor 2 is true
Give answer E) : If both conclusions 1 and 2 are true

1. Statements: K%N, N$O, O*P, K$L, L*K
Conclusion : (i) K%O 
(ii) O#K

2. Statements: C%D, E*F, A#B, [email protected], B#C
Conclusion : (i) F#D 

3. Statements: [email protected], B#C, C%D, E*F, A#B
Conclusion : (i) A#E   
(ii) D*B

4. Statements: [email protected], V$W, U*V, W*X, Y%Z
Conclusion : (i) Z$X   


5. Statements: M%N, N$O, O*P, K$L, L*M
Conclusion : (i) P*K
(ii) P#K

Directions (6-10) : Read the following information carefully and answer the given questions -
A word-number arranging machine rearranges the input line of words and numbers following a specific rule.

An example of input and rearrangement is given below.
Input : jug eight take 31 68 73 if after 98 16 25 on
Step I : after jug eight take 31 68 73 if 98 25 on 16
Step II : after eight jug take 31 68 73 if 98 on 25 16
Step III : after eight if jug take 68 73 98 on 31 25 16
Step IV : after eight if jug on take 73 98 68 31 25 16
Step V : after eight if jug on take 98 73 68 31 25 16
Step-V is the last step of the rearrangement of the above input because the intended arrangement has been obtained. According to the rules followed in the above steps, find the appropriate step of the given input in each of the below given questions.

Input : sin girl 19 53 22 call art main 35 66 fill 93

6. Following output is of which step number ?
art call fill girl sin main 66 93 53 35 22 19
A.  II
B.  III
C.  V
D.  IV
E.  None of these

7. Which position will be of '53' in step-IV ?
A. Second from right end
B. Eighth from left end
C. Fifth from right end
D. Third from right end
E. None of the above

8. Which of the following is fourth from left in step-III ?
A.  53
B.  girl
C.  sin
D.  fill
E.  None of these

9. How many steps will complete this arrangement ?
A. V
B. IV
C. VII
D. Cannot be determined
E. None of the above

10. Which of the following is the final step of the above input ?
A. art call fill girl main 93 sin 66 53 35 22 19
B. art call girl fill main sin 93 66 53 35 22 19
C. art call fill girl main sin 93 66 53 35 22 19
D. art call fill girl main sin 93 66 53 35 22 19
E. None of the above

Answers:
1. C.
2. C.  
3. E.  
4. A.  
5. B.  
6. D.
7. E.
8. C.
9. A.
10.D.

Arithmetic Questions :

1.Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:
A.  39, 30
B.  41, 32
C.  42, 33
D.  43, 34

2. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:
A.  588 apples
B.  600 apples
C.  672 apples
D.  700 apples

3.What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit's digit?
A.  1
B.  14
C.  20
D.  21

4. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?
A.  A is smaller than B.
B.  A is greater than B
C.  Relationship between A and B cannot be determined.
D. None of these

5. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?
A.  72
B.  80
C.  120
D.  100

6.A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3.What is the percentage error in the calculation?
A.  34%
B.  44%
C.  54%
D.  64%

7. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:
A.  2700
B.  2900
C.  3000
D.  3100

Answers With Explanation :

1.C
 Let their marks be (x + 9) and x. Then, x + 9 = 56/100(x + 9 + x)
25(x + 9) = 14(2x + 9) 3x = 99 x = 33
So, their marks are 42 and 33.

2.  D
 Suppose originally he had x apples.
Then, (100 - 40)% of x = 420. 60/100 x x = 420
x = (420 x 100)/60 = 700.

3. C
Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the unit's digit, have squares that end in the digit 1.
Such numbers from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.
Number of such number =14
Required percentage = (14/70 x 100)% = 20%.

4.D
 x% of y = (x/100 x y) = (y/100 x x) = y% of x
A = B.

5.D
 Let the number of students be x.
Then, Number of students above 8 years of age = (100 - 20)% of x = 80% of x.
80% of x = 48 + 2/3 of 48
80/100x = 80
x = 100.

6.D

7. A
Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.
Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000
= (45/100 x 6000) = 2700.

English Language:

Cheek if, Text written in bold needs to be changed.

1. Lift the handset only after paid a one rupee coin.
A.    Paying a one rupee coin.
B.    You pay one rupee coin.
C.    Pay one rupee coin.
D.    You paid one rupee coin.
Answer: A

2. Good life, according to many people, is to making more and more money.
A.    Is making
B.    Is made
C.    Are made
D.    Are making
Answer: A

3. A master should never impose his servents too much work.
A.    His servents with too much work.
B.    Too much work with his sservents.
C.    Too much work on his servents.
D.    Too much work for his servents.
Answer: C

4. What does matter most is the quality and not the quantity.
A.    What matter does.
B.    What does matter it
C.    That matter
D.    What matters
Answer: D

5. He would be like to have some ice-cream.
A.    Would like to
B.    Would be liked to
C.    Was to be liking to
D.    Would  being liked to
Answer: A

6. Not knowing the language and had no friends in the country, he found it impossible to get job.
A.    Has no
B.    With having
C.    With having not
D.    Having no
Answer: D

7. She will not attend the meeting until she is asked to.
A.    Except
B.    Ecen with
C.    Even expect
D.    Unless

Answer: D


SBI Clerk 2016 Online Model Mock Practice set - 6 For SBI Prelims Exams SBI Clerk 2016 Online Model Mock Practice set - 6 For SBI Prelims Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:09:00 Rating: 5
Powered by Blogger.