Reasoning Quiz For SBI Clerk Railway SSC CGL,CHSL IBPS EXAMS

Directions (1-3): Read the following information carefully and answer the questions that follow:

“The   financial result of IT companies in the quarter ending December were ‘far ahead’ of estimates and very promising,” Som Mittal, President of Nasscom said. “These results,” he said, “reflected the ‘strong fundamentals’ of Indian IT companies.”
These questions are based on the information given above and the sentences labeled as A) , B) , C) , D)  and E)  given below.
A)  Nasscom is an organization which keeps an eye on the performance of IT companies.
B)  IT companies form the crux of the Indian economy.
C)  The financial results of the previous three quarters were admirable.
D)  A strong financial position forms the backdrop of the overall health of the organization.
E)  The financial results of this quarter are dismal as compared to those of the last year.

1. Which of the statements, if true, would strengthen the statement of the speaker?
A)  Only A
B)  Only C
C)  Only E
D)  Both D and E
E)  Both A and D
2. Which of the following can be a conclusion from the above passage?
A)  Only A
B)  Only E
C)  Only B
D)  Only C
E)  Both B and E
3. Which of the following can be an assumption in the above passage?
A)  Only B
B)  Only E
C)  Only D
D)  Both B and C
E)  Both A and E

Directions (4-7): Study the following information to answer the given question.
There are six lectures to be given on six days of a week starting from Monday and ending on Saturday. The different lectures are on Maths, English, Reasoning, GK, Computer and GS. Moreover, some additional information is also given.Lecture on neither GK nor GS is scheduled on the first day and there are two lecture between them.There is one lecture between GK and Maths and that lecture is not on English.“The lecture on Reasoning is just before that on GS and not after English.” The lecture on Maths is not on the first   day.

4. Which of the following lectures is given on Thursday?
A)  English
B)  GK
C)  Computer
D)  Maths
E)  None of these

5. How many lectures are given between GK and Reasoning?
A)   Three
B)  Two
C)  One
D)  None
E)  Can’t be determined

6. ‘Reasoning’ is related to ‘Maths’ in   a certain way on the basis of the above arrangement and ‘Computer’ is related to ‘English’ in the same way. Then, Which of the following is ‘GS’ related to, following the same pattern?
A)   Maths
B)  Computer
C)  GK
D)  Reasoning
E)  English

7. Which of the lectures is definitely given on the last day?
A)   Reasoning
B)  GS
C)  Computer
D)  Maths
E)  English

Directions (8-10): In each questions below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step of administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow (s) for pursuing.
Give answer:
A)  If only I follows
B)  If only II follows
C)  If either I or II follows
D)  If neither I nor II follows
E)  If both I and II follow

8. Statement:
A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.
Courses of action:
I. All the students who have failed in that subject should be allowedp to take supplementary examination.
II. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.


9. Statement:  
The prices of food grains and vegetables have substantially increased due to a prolonged strike call given by the truck owners’ association.
Courses of action
I. The government should immediately make alternative arrangement to ensure adequate supply of food grains and vegetables in the market.
II. The government should take steps to cancel the licenses of all the vehicles belonging to the association.

10. Statement:
A large number of people visiting India from country ‘X’ have been tested positive for carry viruses of a killer disease.
Courses of action:
I. The government of India should immediately put a complete ban on people coming to India from country ‘X’ including those Indians who are settled in country ‘X’.
II. The government of India should immediately set up detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine those who are tested positive.

Answers:
1.  B
2.  A
3.  C
4.  C
5.  A
6.  B
7.  E
8.  E
9.  A
10. B
Reasoning Quiz For SBI Clerk Railway SSC CGL,CHSL IBPS EXAMS Reasoning Quiz For SBI Clerk  Railway SSC CGL,CHSL IBPS EXAMS  Reviewed by Mani Babu on 17:53:00 Rating: 5
Powered by Blogger.