Physics GK Quiz For Railway NTPC,SSC CGL,CHSL Exams

1. Energy Stored in the choke oil in the form of?
A) Heat
B) Electric energy
C) Magnetic energy
D) None of these
Answer: C

2. The core of a transformer is laminated to reduce?
A) Copper loss
B) Magnetic loss
C) Eddy current loss
D) Hysteresis loss
Answer: C

3. Ampere rule is used to find the?
A) Direction of current
B) Direction of magnetic field
C) Direction of motion of the conductor
D) None of these
Answer: B

4. A Compass needle just above a wire in which electrons are moving towards east, will point?
A) East
B) West
C) North
D) South
Answer: D


5. A motor converts?
A) Mechanical energy into electrical energy
B) Mechanical energy into sound energy
C) Electrical energy into mechanical energy
D) None of these
Answer: C

6. By inserting a soft iron piece into solenoid, the strength of the magnetic field?
A) Increase
B) Decrease
C) First increase then decrease
D) Remains unchanged
Answer: A

7. If the current in the core decreases, the strength of the magnetic field?
A) Decreases
B) Increase
C) remains same
D) None of these
Answer: A

8. Fleming’s right hand rule gives?
A) The magnitude of the induced emf
B) The magnitude of the magnetic field
C) The direction of the induced emf
D) None of these
Answer: C

9. The intensity of a magnetic field is defined as the force experienced by a?
A) Standard compass
B) Unit positive charge
C) Unit negative charge
D) Unit North Pole
Answer: D

10. The split ring in motion is called?
A) Armature
B) Rotor
C) Commutator
D) Core

Answer: C

Physics GK Quiz For Railway NTPC,SSC CGL,CHSL Exams Physics GK Quiz For Railway NTPC,SSC CGL,CHSL Exams Reviewed by Mani Babu on 14:05:00 Rating: 5
Powered by Blogger.