Physics Gk Questions Quiz for Railway SSC CGL,CHSL Exams

1. When Light enters from air to water then its?
A) Frequency increases and speed decreases
B) Frequency is same but the wavelength is smaller in water than in air
C) Frequency is same but  the wavelength is larger in water than in air
D) Frequency and wavelength is possible when light
Answer: B

2. Total internal reflection of light is possible when light enters from?
A) Air to glass
B) Vacuum to air
C) Air to water
D) Water to air
Answer: D

3. To have larger magnification by a telescope?
A)  The objective should be of large focal length and the eyepiece should be of small focal length
B) Both the objective and eyepiece should be of small Focal length
C) Both the objective and the eyepiece should be large focal length
D) None of these
Answer: A

4. How many images will be formed if two mirrors are fitted adjacent walls and one mirror on ceiling?
A) 5
B) 7
C) 11
D) 2
Answer: B


5. Critical angle is minimum when a light ray passes from?
A) Air to glass
B) Glass to air
C) Glass to water
D) Water to glass
Answer: B

6. Line spectrum contains information about?
A) The atoms of the prism
B)The atoms of the source
C) The molecules of the source
D) None of these
Answer: B

7. If the central portion of a convex lens is wrapped in black paper as shown in the figure?
A) No image will be formed by the remaining portion of the lens
B) Full image will be formed but it will be less bright
C) The central portion of the image will be missing
D) None of these
Answer:  B

8. All of the following statements are correct except?
A) The magnification produced by a convex mirror is always less than one
B) A virtual erect same sized image can be obtained using a plane mirror
C) A virtual erect magnified image can be formed using a concave mirror
D) A real inverted same sized image can be formed using a convex mirror
Answer: D

9. When seen in green light the saffron and green portions of our national flag will appear as?
A) Black
B) Black and green respectively
C) Green
D) Green and yellow respectively
Answer: B

10. The function of the collimator in a spectrometer is?
A) To decrease the intensity of light
B) To increase the intensity of light
C) To obtain a parallel beam of light
D) To obtain larger dispersion
Answer: C


Physics Gk Questions Quiz for Railway SSC CGL,CHSL Exams Physics Gk Questions Quiz for Railway SSC CGL,CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:29:00 Rating: 5
Powered by Blogger.