Non verbal reasoning Quiz For All Competitive Exams

Direction (1-4): Each question consists of three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Consider the statements to be true even if they are in variance with the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements using all the “three” statements together.

1. Statements:
a. All letters are words.
b. Some words are cubes.
c. Some cubes are cuboids.

Conclusions:
I. Some cuboids are words.
II. Some cubes are letters.
III All letters are cuboids.
IV. Some letters are not cuboids.
A. All follows.
B. None follows.
C. Only I, II and III follows.
D. Only IV follows.
E. Only either III or IV follows.

2. Statements:
a. No eyes are ears.
b. All ears are drums.
c. All drums are sound.

Conclusions:
I. All eyes are sound.
II. Some drums are not eyes.
III. Some eyes are not sound.
IV. Some drums are sound.
A. All follows.
B. Only II and IV follows.
C. Only II, III and IV follows.
D. Only either I or III follows
E. Only II, IV and either I or III follow.

3. Statements:
a. Some pillows are covers.
b. No covers are sheets.
c. No sheets are beds.

Conclusions:
 I. No covers are beds.
II. Some pillows are not sheets.
III Some sheets are not pillows.
IV. Some pillows are not beds.
A. Only either II or III follows.
B. Only II follows.
C. Only I, II and III follows.
D. None follows
E. None of these


4. Statements:
a. No blacks are greens.
b. All yellows are reds.
c. Some reds are not blacks.

Conclusions:
I. Some yellows are not blacks.
II. Some greens are not blacks.
III Some blacks are not yellows.
IV. Some greens are blacks.
A. All follows.
B. Only II follows.
C. Only II and IV follows.
D. None follows
E. None of these.

Direction (5-9): Study the following information carefully to answer the questions below:
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the center. ‘D’ is between ‘A’ and ‘E’ only. ‘F’ is second to the left of ‘E’. ‘B’ is between ‘C’ and ‘G’ only. ‘F’ is between ‘G’ and ‘H’ only.

5. Who is fourth to the right of ‘B’?
A. H
B. D
C. A
D. F
E. None of these

6. In which of the following pairs, second person is to the immediate left of the first person?
A. ‘H,E’
B. ‘D,A’
C. ‘B,G’
D. ‘B,C’
E. None of these

7. Which of the following is definitely true?
A. D is second to the left of H.
B. A is second to the right of E.
C. C is to the immediate right of B.
D. E is to the immediate left of C.
E. None of the above.

8. Who is the immediate left of ‘A’?
A. D
B. A
C. F
D. H
E. None of these

9. Who is third to the right of ‘G’?
A. E
B. A
C. C
D. D
E. None of these

10. In a certain code language ‘ROAD’ is written as ‘URDG’. How is swan written in that code?
A. UXDQ
B. VZCQ
C. VZCP
D. VZDQ
E. Cannot be determined.

Answers!!!!
1. E
2. E
3. B
4. B
5. E
6. D
7. B
8. A
9. A
10. D


Non verbal reasoning Quiz For All Competitive Exams Non verbal reasoning Quiz For All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:01:00 Rating: 5
Powered by Blogger.