Freedom Fighters Of India and Their Books For SSC CGL,Railway Exam And All Competitive Exams

Freedom Fighters Of India and Their Books

1. Who Wrote “Hind Swaraj” Book in 1909 ?
Ans: Mahatma Gandhi

Note: Mahatma Gandhi Other Books: The Story of My Experiments with Truth (Autobiography), The Bhagavad Gita According to Gandhi

2. “Young India” Book Written By ?
Ans: Lala Lajpat Rai(1916)

Note1: Young India Weekly News Paper Founder: Mahatma Gandhi
Note2: Lala Lajpat Rai Other Books: Arya Samaj (1915), Unhappy India (1928)

3.Who Wrote “India Wins Freedom”  In 1957 ?
Ans: Maulana Abul Kalam Azad

4. “The Discovery of India” Book Written By ?
Ans: Jawaharlal Nehru(1946)


Note: Jawaharlal Nehru Other Books: India's Freedom (1962), The Glimpses of World History (1934).

5. Who Wrote “The Indian Struggle” Book ?
Ans: Subhash Chandra Bose

Note: Subhash Chandra Bose Other Books: Taruner Swapna, An Indian pilgrim

6. “The Golden Threshold” Book Written By ?
Ans: Sarojini Naidu(Nightingale of India)

7. “The Untouchables” Book Written By ?
Ans:  Dr. B. R Ambedkar

Note: Dr.B. R Ambedkar Other Books: The Buddha and His Dhamma, Annihilation of Caste, Thoughts on Pakistan, Mr. Gandhi and the Emancipation of the Untouchables

8. Who Wrote “The Indian war of Independence” Book ?
Ans: V.D Savarkar

Note: Hindutva Also Written By V.D Savarkar

9. “The Arctic Home in the Vedas” Book Written By ?
Ans: Bala Gangadhar Tilak

10. Who Wrote “The Immanence of God” Book ?
Ans: Madan Mohan Malavya

Note1: Malaviya is most remembered as the founder of Banaras Hindu University (BHU) at Varanasi in 1916. And He Was Also The Founder Of Ganga Mahasabha At Haridwar In 1905. He also founded a highly influential, English-newspaper, The Leader published from Allahabad in 1909.

Note2: Malaviya was posthumously conferred with Bharat Ratna, India's highest civilian award, on 24 December 2014, a day before his 153rd Birth Anniversary
Freedom Fighters Of India and Their Books For SSC CGL,Railway Exam And All Competitive Exams Freedom Fighters Of India and Their Books For SSC CGL,Railway Exam And All Competitive Exams Reviewed by Arun Chowdary on 09:45:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.