Indian History Important Questions For Railways,SSC CGL,And All Competitive Exams

1.Arya Samaj established by ?
Ans: Dayanand Saraswathi(April 10, 1875, Girgaon)

Note1: Dayanand Saraswathi Original Name Was Mool Shankar. Dayanand Saraswathi Is Also Known As Martin Luther Of India And His Motto Is “Go Back To Vedas

Note2: Dayanand Saraswathi Books: Satyarth Prakash, Vedanta.

2. Who was the founder of 'Prarthana Samaj(OR) Prayer Society ?
Ans: Atmaram Pandurang(1867 Bombay)

3. Brahma Samaj Founded By?
Ans: Raja Ram Mohan Roy(1828 Kolkata)

Note1: Father of Indian Journalism- Raja Ram Mohan Roy. He Was Hailed As “The Morning Star of The Indian Renaissance”

Note2: He Was Instrumental in Eradicating Social Evils Like Sati,Purdah And Child Marriage From The Indian Soil.


4. Theosophical Society Established By?
Ans: H.P Blavatsky, Col.H S Olcott(1875, New York)

Note: International headquarters of the Theosophical Society located in Chennai

5. Who was the founder of Rama Krishna mission?
Ans: Swami Vivekanada(1897 Belur)

6. Servants of India Society Founded By ?
Ans: Gopala Krishna Gokhale

Note:  Gopala Krishna Gokhale was the GURU of Great Mahatma Gandhiji.

7. The Swaraj Party Formed By?
Ans: Chittranjan Das And Motilal Nehru(1 January 1923)

8. Who wrote ' Poverty and Un ­British Rule in India "?
Ans: Dadabahai Naoroji

Note1: Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India

Note2: He Was First Asian to Be British Member Of Parliament(MP). Naoroji is also credited with the founding of the Indian National Congress, along with A.O. Hume and Dinshaw Edulji Wacha. Drain theory and poverty Written By- Dadabahai Naoroji

9. Indian National Social Conference Established By?
Ans: M.G Ranade(1887)

10. Banaras Hindu University Founded By?
Ans: Madan Mohan Malaviya(1916 Varanasi)

Note: Indian highest civilian award Bharat Ratna(2015) conferred on Madan Mohan Malaviya


Indian History Important Questions For Railways,SSC CGL,And All Competitive Exams Indian History Important Questions For Railways,SSC CGL,And All Competitive Exams Reviewed by GK Adda on 17:46:00 Rating: 5
Powered by Blogger.