Indian History Gk Questions For Railway NTPC SSC CGL CHSL Exams

1.   Who among the following was NOT a party to the league that was defeated by the british in the battle of buxar?
A)    Shujauddaulah
B)    Shal alam
C)    Mir jafar
D)    Mir ksaim
Answer: C

2.Which of the following Indians was appointed as deputy divan of bihar by robert clive?
A)    Omi chand
B)    Manik chand
C)    Rai durlabh
D)    Raja shitab rai
Answer: D

3.Who was appointed deputy diwan of murshidabad(bengal) by robert clive after the allahabad treaty?
A)    Mohd, reza khan
B)    Raja shitab rai
C)    Rai durlabh
D)    Syed ghulam hussain
               Answer: A

4.Emperor shah alam II gave the diwani of bengal, bihar and orissa to east india company on?
A)    12 August, 1765
B)    18 August, 1765
C)    29 August, 1765
D)    21 August, 1765
Answer: A0


5.A group of eunuchs and ladies dominated in the government under?
A)    Muhammad shah(1719-48)
B)    Ahmed shah (1748-54)
C)    Alamgir II (1754-59)
D)    Shah alam II(1759-1806)
Answer: B

6. Sirajuddaulah was defeated by lord clive in the battle of?
A)    Plassey
B)    Buxar
C)    Munger
D)    Wandiwash
Answer: A

7.In whose reign, guru nanak deva established sikhism?

A)    Firoz shah tughlaq
B)    Sikandar lodi
C)    Humayun
D)    Akbar
Answer: B

8.Who of the following compiled adigranth or guru granth saheb?
A)    Guru nanak dev
B)    Guru teg bahadur
C)    Guru govind singh
D)    Guru arjun dev
Answer: D

9.The first governor general of India was appointed in?
A)    1757
B)    1789
C)    1848
D)    1857
Answer: B

10.First decisive military success of english east india company in india is marked by?
A)    Battle of buxar
B)    Battle of plassey
C)    Battle of panipat
D)    Battle of haldi ghati
Answer: A



Indian History Gk Questions For Railway NTPC SSC CGL CHSL Exams Indian History Gk Questions For Railway NTPC SSC CGL CHSL Exams Reviewed by Honey on 13:35:00 Rating: 5
Powered by Blogger.