Indian Economy Gk Quiz: Useful For Railway NTPC SSC CGL And CHSl Exams

1.When the prices of commodities, goods and services start declining consistently, the phenomenon is known as?
A)    Discount yield
B)    Deflation
C)    Negative growth
D)    Market capitalism
Answer: B

2.When was decimal coinage system introduced in india?
A)    1947
B)    1950
C)    1957
D)    1960
Answer: C

3.What was the saudi arabian currency called?
A)    Dirham
B)    Peso
C)    Dinar
D)    Riyal
Answer: D

4.In which of the following years india switched over to decimal currencies?
A)    1955
B)    1991
C)    1994
D)    1999
Answer: C


5.During which five year plan the price level in indian economy should a decline?
A)    Plan I
B)    Plan II
C)    Plan IV
D)    Annual plans
Answer: A

6.In india currency-notes issue system is based on?
A)    Proportional reserve system
B)    Minimum reserve system
C)    Fixed exchange rate system
D)    Fully convertibility system
Answer: B

7.Devaluation of rupee was last time made on?
A)    July,1991
B)    July,1993
C)    July,1997
D)    July,2001
Answer: A

8.The one rupee note bears the signature of the?
A)    Secretary, ministry of finance
B)    Governor, RBI
C)    Fnance minister
D)    None of these
Answer: A

9.Word bull and big are associated with which branch of commercial activity?
A)    Foreign trade
B)    Banking
C)    Share market
D)    Manufacturing
Answer: C

10.Which of the following is NOT a speculator in the stock exhange?
A)    Bull
B)    Bear
C)    Broker
D)    Stag
Answer: D



Indian Economy Gk Quiz: Useful For Railway NTPC SSC CGL And CHSl Exams Indian Economy Gk Quiz: Useful For Railway NTPC SSC CGL And CHSl Exams Reviewed by Honey on 16:42:00 Rating: 5
Powered by Blogger.