History Gk Questions: SSC CGL CHSL Railway NTPC And All Competitive Exams

1. Between whom was the treaty of purandhar in 1776 made?
A)    English and nizam of hyderabad
B)    Marathas and portuguese
C)    Marathas and english
D)    English and sultan of mysore
Answer: C

2.Shivajidefeated themughals in the battle of?
A)    Purandhar
B)    Raigarh
C)    Salhar
D)    Shivner
Answer: C

3.Who among the maratha peshwa followed the ideal of hindu pada-padshahi?
A)    Baji rao I
B)    Balaji vishwanath
C)    Narayana rao
D)    Madhav rao
Answer: A


4.Who among the following streamlined the maratha administration after shambhaji?
A)    Raja ram
B)    Balaji viswanath
C)    Ganga bai
D)    Nanaji deshmukh
Answer: A

5.Ashtapradhana was the official council of?
A)    Harihar I
B)    Krishnadeva raya
C)    Shivaji
D)    Balaji baji rao
Answer: C

6.Shivaji died In the year?
A)    1676
B)    1677
C)    1678
D)    1680
Answer: D

7.Who was defeated at kannauj in the hands of sher shah in 1540?
A)    Babur
B)    Akbar
C)    Humayun
D)    Jahangir
Answer: C

8.Alam khan, one of those who invited babur to invade india was?
A)    An uncle of ibrahim lodi who was ill-trated and expelled from the country
B)    The father of dilwar khan to whom cruel treatment was meted out by ibrahim lodi
C)    A cousin of ibrahim lodi who was ill-treated and expelled from the country
D)    A high official in punjab province who was very much discontented with ibrahim lodi’s treatment to his tribe
Answer: C

9.In indian histroy, who was abdul hamid lahori?
A)    An important military commander during akbar reign
B)    An official historian of the reign of shahjahan
C)    An important noble and confident of aurangzeb
D)    A chronicler and poet during the reign of muhammad shah
Answer: B

10.Who among the following finally removed the maratha peshwa from his position, captured his territories and sent him  off to a distant place?
A)    Wellesley
B)    Cornwallis
C)    Dalhousie
D)    Hastings
Answer: D




History Gk Questions: SSC CGL CHSL Railway NTPC And All Competitive Exams History Gk Questions: SSC CGL CHSL Railway NTPC And All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:03:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.