Geography Quiz For SSC CGL, Railway Ntpc Exam, SSC CPO

1. Delhi is on the banks of
A. Tapti
B. Ganges
C. Sutlej
D. Yamuna
Ans: D

2. The country with the largest population of Muslims is
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Saudi Arabia
Ans: C

3. The highest waterfall of the world is
A. Jog Falls
B. Angel
C. Gavarine
D. Ribbon
Ans: B

4. The most populous city in the world is
A. Paris
B. London
C. Tokyo
D. Peking
Ans: C
Note: 2nd Most Populous City In The World Is Delhi & 3rd Shanghai


5. Where do you find day and night equal?
A. at the equator
B. at the north pole
C. at the tropics
D. at the south pole
Ans: A

6. India is connected with Europe through
A. Persian Gulf
B. Red Sea
C. Suez Canal
D. Malaccan Strait
Ans: C

7. Which one of the following ranges forms the water divide between Narmada and Tapti rivers?
A. Satpura
B. Aravalli
C. Vindhyan
D. Kaimur
Ans: A

8. The largest mountain range in the world is
A. The Alps
B. The Andes
C. The Himalayas
D. The Rockies
Ans: B

9. Earth revolves around the sun in every
A. 362 days
B. 364 days
C. 365 1/2 days
D. 365 1/4 days
Ans: D

10. The state which has the largest forest area is
A. Kerala
B. Assam
C. Karnataka
D. Madhya Pradesh
Ans: D

11. The Switzerland of India is
A. Ooty
B. Simla
C. Kashmir
D. Darjeeling
Ans: C

12. Ankleswar in Gujarat is well known for
A. Fertilizers
B. Copper
C. Oil Refinery
D. Penicillin industry
Ans: C

13. Rice is produced more in
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. West Bengal
D. Maharashtra
Ans: C

14. Security Printing Press is at
A. Delhi
B. Nasik
C. Mumbai
D. Varanasi
Ans: B

15. Yellow river is
A. Cauvery
B. Amazon
C. Hwang–Ho
D. Damodar
Ans: C

Geography Quiz For SSC CGL, Railway Ntpc Exam, SSC CPO Geography Quiz For SSC CGL, Railway Ntpc Exam, SSC CPO Reviewed by GK Adda on 17:56:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.