Geography GK Questions For Railway SSC CGL CHSL Exams

1. Which of the following pairs of months is used in isothermal maps to examine extremes of temperature?
A) December and June
B) November and July
C) November and June
D) January and July
Answer: D

A) Warmer air overlying colder air
B) Colder air overlying warmer air
C) Humid air overlying colder air
D) None of these
Answer: A

3. The thermal equator is found?
A) At the equator
B) South of the geographical equator
C) North of the geographical equator
D) At the tropic of cancer
Answer: A


4. Horse latitudes lie within the atmospheric pressure belts of?
A) Polar high
B) Equatorial low
C) Sub-tropical high
D) Sub-polar low
Answer: B

5. The intensity of insolation depends on?
A) Altitude
B) Nature of terrain
C) Wind
D) Latitude
Answer: B

6. What does happens when water is condensed into ice?
A) Heat is absorbed
B) Heat is released
C) Quantity of heat remains unchanged
D) None of these
Answer: A

7. The humidity of air measured in percentage is called?
A) Absolute humidity
B) Specific humidity
C) Relative humidity
D) All of the above
Answer: C

8. Which of the following does not affect visibility on the ground?
A) Mist
B) Fog
C) Haze
D) Dew
Answer: D

9. Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders the above statement best describes which of the following regions?
A) African savannah
B) Central asian steppe
C)  North American prairie
D) Siberian tundra
Answer: D

10. Which term is used to describe the amount of water vapour that exists in a gaseous mixture of air and water vapors?
A) Absolute humidity
B) Specific humidity
C) Dynamic humidity
D) Relative humidity
Answer: D


Geography GK Questions For Railway SSC CGL CHSL Exams Geography GK Questions For Railway SSC CGL CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 17:51:00 Rating: 5
Powered by Blogger.