English Quiz : SSC CGL SSC CHSL,CPO And IBPS,SBI Clerk Exams

Directions (1-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. The fill in the blanks with the help of the alternatives given.
There is nothing which a man of strong will cannot achieve. Will power is the sure hypnotism that....(1)....all obstacles that.... (2)....our progress. A man of strong will is always ....(3)...., while one who is weak in will has to....(4)....many failures. "Nothing ventured, nothing gained"....(5)....be an excellent rule of conduct, but no strong will, no....(6)....is the greatest....(7)....of life. All difficulties melt away before a....(8)....mind. Very often we attribute our....(9)....to chance, fate or stars. We blame our luck, but....(10)....do we examine our minds, the weakness of which is really responsible for our failures.

1. A) overcomes
B) Prevents
C) Skips
D) Avoids
Answer: A

2. A) advance
B) Hinder
C) Accelerate
D) Help
Answer: B

3. A) eventful
B) Fearful
C) Successful
D) Powerful
Answer: C


4. A) avoid
B) Omit
C) Overcome
D) Face
Answer: D

5. A) could
B) Would
C) May
D) Should
Answer: C

6. A) profit
B) Success
C) Loss
D) Result
Answer: B

7. A) principal
B) Aim
C) Principle
D) Goal
Answer: C

8. A) weak
B) Heroic
C) Chief
D) Disturbed
Answer: B

9. A) Advancement
B) Progress
C) Strength
D) Failures
Answer: D

10. A) rarely
B) Frequently
C) Suddenly
D) Quickly
Answer: A


English Quiz : SSC CGL SSC CHSL,CPO And IBPS,SBI Clerk Exams English Quiz : SSC CGL SSC CHSL,CPO And IBPS,SBI Clerk Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:43:00 Rating: 5
Powered by Blogger.