Daily Gk Updates (19th April-2016) : For All Competitive Exams

Dear Readers,

                     we are providing "Daily Gk Updates (19th-April-2016)", This Questions is based on daily current affairs and events, banking awareness, general and financial awareness,hope that this quiz is most important for every aspirant of upcoming banking jobs, govt jobs and recent SBI Clerk Recruitment Exam 2016, RBI Officer Exam, Insurance, LIC Exam, Indian Railway Recruitment (RRB) Exam, SSC exam and special for IBPS Bank PO, Bank Clerk, Bank SO (Specialist Officer) Exam etc. Read today quiz .

1. ………………..has been appointed chief selector of Pakistan.
Ans: Inzamam-ul-Haq

A former Pakistan captain, Inzamam was the head coach of Afghanistan since October 2015, and was contracted by the Afghanistan Cricket Board until December 2016. The PCB requested the ACB that he be released from his contract early.

Pakistan cricket board chairman - Shahryar Khan

2. India is likely to buy 145 M777 Howitzers for _______ to equip its Mountain Strike Corps.
Ans: US$ 750 MILLION

The artillery gun programme to equip the Mountain Strike Corps is being finalised as India and the US are in agreement on its “make in India” component.

Assembly Integration and test (AIT)
Laser inertial artillery pointing systems (LINAPS)
Defence minister of India - Manohar Parrikar

3. Which country est-Fires 'Iskander' Tactical Ballistic Missile?
Ans: Russia

Iskander tactical ballistic missile systems are capable of hitting both small-size and large-area targets at a distance of up to 500 km to destroy missile and multiple launch rocket systems, long-range artillery guns, aircraft and helicopters at aerodromes, command posts and communications centers.

Russian capital - Moscow

Russian Prime minister - Dmitry Medvedev


4. Beti Bachao Beti Padhao Scheme was launched by whom?
Ans: Prime Minister Shri Narendra Modi on 22nd January 2015.

The WCD Minister Smt Maneka Sanjay Gandhi launches the Beti Bachao, Beti Padho scheme in additional 61 districts.

A booklet also released on this occasion, showcasing the journey of BBBP over the first year of its implementation. Representatives from the grassroots have also been invited to share their experiences in the movement for gender equality.

CARA Full From - Central Adoption Resource Authority.

5. Laureus World Sports Award winners of this year?
Ans: Novak Djokovic (Men), Serena Williams (Women)

American golf star Jordan Spieth won the ‘Breakthrough of the Year’ award.

Laureus World Sports Awards, known as the Oscars of Sports.

It was established in 1999 by founding patrons Daimler and Richemont and is supported by its global partners Mercedes-Benz and IWC Schaffhausen.

6. Name the three countries which have finalized the draft for the Chabahar Agreement?
Ans: India, Afghanistan and Iran.

The first meeting of this trilateral agreement held in Tehran in September 2015.
The agreement was finalized at the 2nd meeting of experts from the three counties in New Delhi.

7. Name the organization which has planned to set up the two centres in Gujarat?
Ans: FICCI (Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry)

FICCI was established in 1983 and headquarter in Delhi.

The organization Chairperson Roopa Patel said that the company plans to setup the 'Mahila Hut' at Vadodara and Ahmedabad in Gujarat.

8. According to the report Indian advertising industry will grow by how much percentage?
Ans: 12 %.

India’s ad growth rate to gain steam next year with touching 13.9 % .

The report release by the agency says that India's ad growth rate will also be ahead of most other markets including the US (4.7 per cent), the UK (6.2 per cent), Russia (0.2 per cent), China (5.8 per cent), Japan (1.8 per cent), and Brazil (6.8 per cent).

9. Who is New CEO of Tata steel?
Ans: Bimlendra Jha.

Bimlendra Jha was the executive chairman of Tata Steel Europe’s long products business and had successfully led the divestment process that resulted in the signing of a sale and purchase agreement with Greybull Capital on April 11.

Some Other Important Updates Today (19-04-2016)

National airports operator AAI is expected to report an all-time high revenue of Rs10,000 crore, with an estimated flat profit growth in the fiscal ended March 31 this year.

AAI full from - Airports Authority of India.

Indian Railway on for the first time used an unmanned air vehicles or drones to inspect the ongoing work on the Dedicated Freight Corridor (DFC) project.

A drone is a flying robot which can be remotely handled through software-controlled flight plans embedded in its systems working in conjunction with GPS.

it cost 3000 rupees per km for undertaking the aerial survey. Currently, about 170 projects, including doubling and laying of new lines, are being executed by railways.

Continuing the deflationary trend for 17th month, WPI inflation was at (—)0.85 per cent in March but may inch up gradually in the coming months on growing pressure on food and vegetable prices. Wholesale Price Index-based inflation rate in March was marginally higher at (—)0.91 per cent in February. In March last year, it was (—)2.33%.

Minister of State for Culture and Tourism Dr. Mahesh Sharma released a memorial Coin of Rs. 200/- and a Circulation Coin of Rs. 10/- on Tatya Tope on the occasion of his Martyr Day in New Delhi. 

One of the most outstanding leaders of India’s First War of Independence, Tatya Tope was a patriot of the highest order. He was captured by the British Forces on 07 April, 1859 and after a hurried trial for waging war against the East India Company, he was hanged to death on 18 April 1859 at Shivpuri, Madhya Pradesh.     
                                                                                                                                             Source - The Hindu                                                                                                                    

Daily Gk Updates (19th April-2016) : For All Competitive Exams Daily Gk Updates (19th April-2016) : For All Competitive Exams Reviewed by Arun Chowdary on 20:24:00 Rating: 5
Powered by Blogger.