Chemistry Quiz :: Important Questions For SSC CGL CHSL Railway Ntpc Exams

1. A system which can exchange energy with the surroundings but no matter is called?
A)    A heterogeneous system
B)    An open system
C)    A closed system
D)    An isolated system
Answer: C

2. An intensive property in thermodynamics means a property which depends?
A)    On the amount of the substance only
B)    On the nature of the substance only
C)    Both on the amount as well as nature of the substance
D)    Neither on the amount nor on the nature
Answer: B

3.Which among the following is an extensive porperty of the system?
A)    Temperature
B)    Volume
C)    Refractive index
D)    Viscosity
Answer: B

4.A gas expands isothermally and reversibly. The work done by the gas is?
A)    Zero
B)    Maximum
C)    Minimum
D)    Cannot be determined
Answer: B


5.During isothermal expansion of an ideal gas, its internal energy?
A)    Decrease
B)    Increase
C)    May increase or decrease
D)    Remains unchanged
Answer: D

6.Which of the following is a closed system?
A)    Jet engine
B)    Tea placed in steel kettle
C)    Pressure cooker
D)    Rocket enginee during propulsion
Answer: B

7. During the evaporation of a liquid?
A)    The enthalpy decrease
B)    The enthalpy increase
C)    The enthalpy remains unchanged
D)    The internal energy decreases
Answer: B

8.During isothermal expansion of an ideal gas, its?
A)    Internal energy increase
B)    Enthalpy decrease
C)    Enthalpy remains unaffected
D)    Enthalpy reduces to zero
Answer: C

9.When ammonium chloride is dissolved in water, the solution becomes cold. The change is?
A)    Endothermic
B)    Exohtermic
C)    Supercooling
D)    None of these
Answer: A

10.The standard heat of formation of diamond is?
A)    Same as that of graphite
B)    Greater than of graphite
C)    Less than of graphite
D)    Less than that of graphite
Answer: B


    

    
Chemistry Quiz :: Important Questions For SSC CGL CHSL Railway Ntpc Exams Chemistry Quiz :: Important Questions For SSC CGL CHSL Railway Ntpc Exams Reviewed by Honey on 15:45:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.