Chemistry Gk Quiz :: Model Questions For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams

1. In any natural process?
A)    The entropy of universe remains constant
B)    The entropy of universe tends towards maximum
C)    The entropy of universe towards minimum
D)    Any of the above can happen
Answer: B

2. If a refrigerator’s door is kept open, then?
A)    Room will be cooled
B)    Room will be heated
C)    May get cooled or heated depending upon the weather
D)    No effect on room
Answer: B

3.The efficiency of a heat engine is maximum when?
A)    Temperature of source is greater than that of sink
B)    Temperature of sink is greater than that of source
C)    Temperature difference of source and sink is minimum
D)    Temperature difference of source and sink is maximum
Answer: D


4. The law of lavoisier and laplace illustrates?
A)    The principle of conservation
B)    Equivalence of mechanical and thermal energy
C)    The principle of conservation of matter
D)    Equivalence of mechanical and chemical energy
Answer: A

5.When a gas is subjected to adiabatic expansion, it gets cooled due to?
A)    No change in entropy
B)    Loss in kinetic energyh
C)    Decreases in velocity
D)    Energy spent in doing work
Answer: D

6. A  substance that can supply energy either alone or by reactin with another substance is known as?
A)    Rayon
B)    Fibers
C)    Fuels
D)    Thiokol
Answer: C

7.An ideal fuel should have?
A)    High calorific value
B)    Low ignition temperature
C)    Regulated and controlled
D)    All of these
Answer: D

8.A mixure of carbon monoxide and nitrogen is called?
A)    Natural gas
B)    Water gas
C)    Natural gas
D)    None
Answer: B

9.Which one of the following fuels causes minimum environmental pollution?
A)    Diesel
B)    Coal
C)    Hydrogen
D)    Kerosen
Answer: C

10. Which one of the following has the highest fuel value?
A)    Hydrogen
B)    Charcoal
C)    Natural gas
D)    Gasoline
Answer: A




Chemistry Gk Quiz :: Model Questions For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams Chemistry Gk Quiz :: Model Questions For SSC CGL SSC CHSL And Railway Ntpc Exams Reviewed by Honey on 12:55:00 Rating: 5
Powered by Blogger.