Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway NTPC Exams

1. Par aldehyde is used as?
A) Medicine
B) Poison
C) Polymer
D) Dye
Answer: A

2. Which of the following is not a fatty acid?
A) Stearic acid
B) Palmitic acid
C) Propionic acid
D) Phenyl acetic acid
Answer: D

3. Tamarind contains?
A) Tartaric acid
B) Lactic acid
C) Citric acid
D) Succinic acid
Answer: A

4. Which of the following acids is present in vinegar?
A) Hydrochloric acid
B) Acetic acid
C) Tartaric acid
D) Citric acid
Answer: B


5. Which one among the following fuels is used in gas welding?
A) LPG
B) Ethylene
C) Methane
D) Acetylene
Answer: B

6. Pyroligneous acid contains?
A) 2% acetic acid
B) 50% acetic acid
C) 10% acetic acid
D) 20% acetic acid
Answer: C

7. Fermentation of ethyl alcohol into acetic acid is done by?
A) Zymase
B) Diastanse
C) Maltase
D) Bacterium mycoderma aceti
Answer: D

8. Which one of the following is used to remove ink and rust stains on cloth?
A) Oxalic acid
B) Alcohol
C) Ether
D) Kerosene oil
Answer: A

9. Which of the following is used in synthetic lemonade?
A) Tartaric acid
B) Tribasic acid
C) Citric acid
D) Oxalic acid
Answer: C

10. Adipic acid is a?
A) Dibasic acid
B) Tribasic acid
C) Monobasic acid
D) Tetrabasic acid
Answer: A


Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway NTPC Exams Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway NTPC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:11:00 Rating: 5
Powered by Blogger.