Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams

1. The order of appearance of the following with increasing temperature during the refining of crude oil is?
A) Kerosene, gasoline, diesel
B) Diesel, gasoline, kerosene
C) Gasoline, kerosene, diesel
D) Gasoline, diesel, kerosene
Answer: C

2. Domestic cooking gas consists of mostly?
A) Methane and ethane
B) Liquefied butane and isobutene
C) Ethylene and carbon monoxide
D) Hydrogen and acetylene
Answer: B

3. Which hydrocarbon is mainly present in go bar gas?
A) Butane
B) Propane
C) Methane
D) Ethane
Answer: C


4. In which type of coal percentage of carbon is the highest?
A) Peat
B) Lignite
C) Bituminous
D) Anthracite
Answer: D

5. Which one of the following has maximum colorific value?
A) Water gas
B) Producer gas
C) Oil gas
D) Coal gas
Answer: C

6. A spontaneous change is one in which there is?
A) Increase in free energy
B) An increase in internal energy
C) A lowering of entropy
D) A lowering of free energy
Answer: D

7. Modern periodic law had been given by?
A) Moseley
B) Mendeleev
C) Lother-mayer
D) Lavoisier
Answer: A

8. Which one is known as father of periodic table?
A) Lavoisier
B) Rutherford
C) Mendeleev
D) Bohr
Answer: C

9. Which elements are arranged in increasing order of atomic weight, every eighth element has properties similar to the first this law had been given by?
A) Moseley
B) Dobereiner
C) Newland
D) Lother-mayer
Answer: C

10. In modern periodic table, the number of period is?
A) 2
B) 6
C) 7
D) 8
Answer: C


Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams Chemistry Gk Quiz For SSC CGL,Railway Ntpc,CHSl Exams Reviewed by Mani Babu on 11:09:00 Rating: 5
Powered by Blogger.