Chemistry GK Quiz For Railway,SSC CGL, CHSL Exams

1. Which of the following is metalilic in nature?
A) F
B) Cl
C) Be
D) I
Answer :D

2. Iodine deficiency in diet is known to cause?
A) Beri-beri
B) Goiter
C) Rickets
D) Night-blindnets
Answer: B

3. Chlorine is mixed in water so that?
A) Bacteria are killed
B) dirt is removed
C) water is cleaned
D) suspension is removed
Answer: A


4. Which of the following halogens has the greatest electron affinity?
A) Iodine
B) Bromine
C) Chlorine
D) Fluorine
Answer: C

5. Which one of the following formed from sea water?
A) Halogen
B) Chlorine
C) Oxygen
D) Sulphur
Answer: A

6. Chlorine is manufactured by?
A) Birkeland and eyed process
B) Deacon’s process
C) Bosch process
D) Solvay’s process
Answer: B

7. The non-metal found in the liquid state is?
A) Bromie
B) Nitrogen
C) Fluorine
D) Chlorine
Answer: A

8. Chlorine acts as a bleaching agent only in the presence of?
A) Dry air
B) Moisture
C) Sunlight
D) Pure oxygen
Answer: B

9. The hydrogen halide with the highest boiling  point is?
A) Hi
B) Hbr
C) Hcl
D) Hf
Answer: D

10. Which one is the weakest acid?
A) HF
B) HCL
C) HBr
D) HI
Answer: A

Chemistry GK Quiz For Railway,SSC CGL, CHSL Exams Chemistry GK Quiz For Railway,SSC CGL, CHSL Exams Reviewed by GK Adda on 13:59:00 Rating: 5
Powered by Blogger.