Biology Gk Quiz:: Important Questions For Railway Ntpc SSC CGL SSC CHSL And CPO Exams

1. Pyrethrine used in mosquito coil is obtained from?
A)    Fungi
B)    Monocotyledonous plant
C)    From an insect
D)    From bacteria
Answer: B

2. Litmus is obtained from?
A)    Bacteria
B)    Fungi
C)    Algae
D)    Lichen
Answer: D

3.Azola anabana is used as fertilizer in growing the crop?
A)    Wheat
B)    Rice
C)    Mustard
D)    Cotton
Answer: B


4.Spice saffrom is obtained from which part of plant?
A)    Leaf
B)    Petal
C)    Sepal
D)    Stigma
Answer: D

5.Plant yielding medicine for checking eye is?
A)    Rauwolfia serpentina
B)    Atropa beladona
C)    Cinchona officinale
D)    Ephedra gerardiana
Answer: B

6.Wood used in making cricking cricket bats is got from?
A)    Tectona grandis
B)    Salix alba/S purpurea
C)    Gymnosperm wood
D)    Pine cones
Answer: B

7.Turpentine is got from?
A)    Angiosperm wod
B)    Angiosperm fruit
C)    Gymnosperm wood
D)    Pine cones
Answer: C

8.Major basmati rice is produce in state?
A)    Kerala
B)    Andhra pradesh
C)    Karnatka
D)    Uttar pradesh
Answer: B

9.Botanicalname of soyabean is?
A)    Lathyrus odratus
B)    Glycine max
C)    Pisum sativum
D)    Brassica nigra
Answer: B

10.  Canola refers to special type of oil seed mustard varieties bred for human consumption. The main characteristics of these varieties is that the?
A)    Seed have very high oil content
B)    Oil is rich in unsaturated fatty acids
C)    Oil has long & shelf life
D)    Oil has very low erucic acid content
Answer: B
   
            Click Here :: More Biology Quiz 


Biology Gk Quiz:: Important Questions For Railway Ntpc SSC CGL SSC CHSL And CPO Exams Biology Gk Quiz:: Important Questions For Railway Ntpc SSC CGL SSC CHSL And CPO Exams Reviewed by Mani Babu on 10:43:00 Rating: 5
Powered by Blogger.