Ancient indian history Questions For SSC CGL,UPSC Prelims,RRB And All Competitive Exams

Ancient indian history Questions

1.who Founded Four “Matthas” In the Four Corners Of India ?
Ans: Shankaracharya
Note1 : 1.Sringeri Sharada Peetham in Shringeri, Karnataka.
            2. Jyotir Math(Badrinath) In Uttarakhand.
            3. Govardhana matha at Puri, Odisha.
            4. Sharada Pitha at Dwarka, Gujarat

Note2: 1.Shankaracharya philosophy- Advaita Vedanta
             2. Shankaracharya Born In Kalady(Kerala)

2.The Chola Empire Was Most Famous For ?
Ans: Village Assemblies
Note: “Uttaramerur Inscription” Is Main Source For The Study Of Village Government under Cholas


3.The Earliest Evidence Of The Practice Of “Sati” can be Gleaned From
Ans: Eran Inscription(510 AD) In Madhya Pradesh

4.Who Described Indians As “Hot Tempered But honest” ?
Ans: Hieun Tsang
Note: Hieun Tsang was a Chinese Pilgrim

5.When did Alexander Invade India?
Ans: 327 BC

6.Dasavatara Temple Situated At ?
Ans: Deogarh(Uttar Pradesh)

7.Lingaraj Temple Located At ?

Ans: Bhubaneswar(Odisha)

8.Brihadisvara temple Situated At ?
Ans: Thanjavur(Tamil Nadu)

9.The Rigveda Consists Of
Ans: 1028 hymns

10.who was the ruler Of India When the East India Company was Set up?

Ans: Akbar
Ancient indian history Questions For SSC CGL,UPSC Prelims,RRB And All Competitive Exams Ancient indian history Questions For SSC CGL,UPSC Prelims,RRB And All Competitive Exams Reviewed by Mani Babu on 13:41:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.