Freedom Fighters Of India Part-2 For Railway Exam,SSC CGL,SSC CPO And All Competitive Exams

Freedom Fighters Of India
1.Dr. B.R.Ambedkar Full Name ?
Ans: Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar  popularly known as Babasaheb

2. who is first law minister of  Independent India ?
Ans: Dr. B.R.Ambedkar

3. Which Year Ambedkar was posthumously conferred with the Bharat Ratna, India's highest civilian award

Ans: 1990

4.Who Wrote the untouchables book ?
Ans: Dr. B.R.Ambedkar
Note: Annihilation of Caste,Who Were The Shudras ?, Swaraj and The Depressed Clasess Books Written By Dr. B.R.Ambedkar

5. Who Is Guru Of Dr. B.R.Ambedkar ?
Ans: Jyotirao Govindrao Phule

6. The Manusmriti Dahan Diwas (Manusmriti Burning Day)
Ans: 25 December 1927

7. Constitution Day observed On ?
Ans: November 26
Note: The Constitution of India was adopted on 26 November 1949 and came into effect on 26 January 1950

8. Who Is The Chairman Of Constitution Drafting Committee ?
Ans: Dr. B.R.Ambedkar
Note: the Constituent Assembly set up On 29 August, 1947. The 389 member Constituent Assembly took 2 years, 11 months and 8 days To complete the Constitution for Independent India. During this period, it held eleven sessions covering a total of 165 days.

9. Newspapers started by Dr. B.R.Ambedkar
Ans: 1.Mooknayak (Mute Hero – 1920),
         2.Bahishkrut Bharat (India Ostracized – 1927),
         3.Janata (Masses – 1930),
         4.Prabudhha Bharat (An Awakened India – 1956).

10. Independent Labour Party(1936) Founded By ?
Ans: Dr. B.R.Ambedkar

Note: Dr.Babasaheb Ambedkar established"Bahishkrit Hitkarini Sabaha" on 20 July 1924 at Bombay. The founding principles of the Sabha were. "Educate, Agitate and Organize
Freedom Fighters Of India Part-2 For Railway Exam,SSC CGL,SSC CPO And All Competitive Exams Freedom Fighters Of India Part-2 For Railway Exam,SSC CGL,SSC CPO And All Competitive Exams Reviewed by GK Adda on 10:24:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.