SSC CGL Practice Set - 4

Quantity:

1. A person travels 285 km in 6 hr. In the first part of the journey, he travels at 40 km/hr by bus. In the second part, he travels at 55 km/hr by train. The distance traveled by train is  
(a) 156 km   
(b) 165 km  
(c) 615 km   
(d) 561 km 

2.  A car covers four successive 6 km stretches at speeds of 25 kmph, 50 kmph, 75 kmph and 150 kmph respectively. Its average speed over this distance is  
(a) 55 kmph 
(b) 50 kmph    
(c) 75 kmph    
(d) 150 kmph  

3. The speeds of three cars are in the ratio 3 : 4 : 5. The time taken by each of the them to travel the same distance is in the ratio;  
(a) 12 : 15 : 20     
(b) 3 : 4 : 5     
(c) 20 : 15 : 12     
(d) 5 : 4 : 3

4. A certain distance is covered by a cyclist at a certain speed. If a jogger covers half the distance in double the time, the ratio of the speed of the jogger to that of the cyclist 
(a) 1 : 2    
(b) 2 : 1   
(c) 1: 4   
(d) 4 : 1 


5. Walking at 5 km/hr a student reaches his school from his house 15 minutes early and walking at 3 km/hr is late by 9 minutes. What is the distance between his school and his house?  
(a) 5 km   
(b) 8 km   
(c) 3 km   
(d) 2 km 

Answers with Explanation:
1. (b)
Let distance traveled by train be x km
so (285-x)/40 + x/55 = 6
=> x = 165 km

2. (b)
Total distance = 4*6 = 24 km
Total time = 6/25 + 6/50 + 6/75 + 6/150  = 72/150 hr.
so The average speed = total distance /total time = 24/(72/150) = (24*150)/72 = 50 km/hr.

3. (c)
4. (d)
If the time taken by cyclist to cirtain distance is t
then jogger covers half distance in 2t time
then jogger covers total distance in 4t time
then the ratio between their time = t:4t = 1:4
so The ratio between their speeds = 4:1

5. (c)
Distance = Product of speed/Difference of speeds * time difference
= (5*3)/2 * 24/60 = 3 km

Reasoning:
Direction for questions 1 to 5: In each of the following questions find the missing number/letters from the given responses. 

1. (12, 5), (20, 6), (30, 7), (42, 8), (56, 9) 
(a) (72, 10)   
(b) (80, 10)  
(c) (63, 10)  
(d) (72, 11)
Answer: A

2. G, H, L, U, K, __________
(a) J   
(b) L   
(c) P   
(d) S
Answer: A

3. 2A6, 2B5, 2D3, 2GO, 1K6, ___________
(a) 1P6   
(b) 1P4  
(c) 1P1  
(d) 1R2
Answer: C

4. LSIH, MTOJ, NVUK, PWAL, QXEM,_________
(a) RYNI  
(b) RXIP  
(c) RVJN 
(d) RYIN
Answer: D

5. BMR : CANLSQ : : JPD : __________________ 
(a) IKOQEC  
(b) KIOQEC  
(c) KIQOEC  
(d) KIQOCE 
 Answer: C

General Knowledge:

1. Constitution of India came into force in
a) 1956
b) 1950
c) 1949
d) 1951
Answer: B

2. Cold War refers to
a) ideological rivalry between Capitalist and Communist world
b) tension between Superpowers
c) tension between East and West
d) All of the above
Answer: D

3. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India.
a) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea
b) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
c) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
d) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane
Answer: B

4. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?
a) 1995
b) 2000
c) 1990
d) 1998
Answer: D

5. The worldwide Great Depression took place in
a) 1929
b) 1928
c) 1930
d) 1936
Answer: C

6. India is the largest producer and consumer of
a) Tea
b) Coffee
c) Sugar
d) Paddy
Answer: A

7. A camera in the hands of a professional photographer is a ___________________.
a) Intermediary
b) Consumer
c) Capital
d) Free
Answer: C

8. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi?
a) Swadeshi Movement
b) Non-Cooperation Movement
c) Civil Disobedience Movement
d) Quit India Movement
Answer: A

9. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh.
a) Qutubuddin Aibak
b) Allauddin Khilji
c) Muhammed bin Qasim
d) Al Hazzaz
Answer: C

10. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China?
a) Deng Xiaping
b) Mao Zedong
c) Liu Shaoqi
d) Zhou En-lai
Answer: B

English:

Direction (1-5):  In the following questions, you have passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the alternatives

      Extreme weather conditions have become such a part of life all across the world over the last decade and more, that ways and means to understand and cope with them have become an essential element of survival strategies. Heatwaves in summer, cold waves in winter and extreme rainfall when it is least expected have almost become the norm. Each of these rounds takes its own toll on lives and livelihoods even as those in other areas are forced to stand as mute spectators. This summer in India, the number of lives lost to heatwave conditions has exceeded 2,000. While shrinking winter-spans are considered by specialists as a sure sign that climate change is a reality we cannot ignore, at the other end of the spectrum, hot summers are no less debilitating. Prediction of these phenomena is itself so difficult, not for lack of effort but because of the theoretical limitations of the models being used in the calculations. Broadly speaking, there is no doubt that summer heat is worsening by the year in parts of India. This fact is reflected in some climate studies. For instance, one on climate in the subcontinent over the period from 1961 to 2010 by scientists of the India Meteorological Department based in Pune and Chennai, found that compared to the first four decades, the number of heat-wave (HW) days per season was higher during 2001-2010 in many parts of north, north-west and central India. An increase was observed in the number of severe-heat-wave (SHW) days per season in some stations, mainly in north-west India. The study also found that the frequency,persistence and area coverage of HW/SHW days were more than average in years succeeding El Niño years.


1 .According to the passage what is the meaning of the phrase  "Cope with" .
(A)riskiness
(B)unsatisfied
(C)hold up
(D)to abundant

Answer: C

2.Why the prediction of the  climate change is so difficult?
(A)lack of efforts
(B)Due to pollution into the water
(C)due to the increasing ultraviolet waves
(D)Due to restrictions in the techniques in the calculation. 
 
Answer: D

3.The word which is closest in meaning to persistence is
(A)prolonged existence
(B)idleness
(C)Pluck
(D)None of these 
 
Answer: A

4.What is the reason that death toll rises above 2000?
(A)extreme weather condition
(B)severe heat waves
(C)lack of tools to determine the exact impact.
(D)All of the above
 
Answer: D

5.Who found out that there is an increase in the number of severe-heat-wave (SHW) days per season in some stations
(A)India forest department
(B)department of biotechnology India
(C)India Meteorological Department
(D)None of these

Answer: C

                    
SSC CGL Practice Set - 4 SSC CGL Practice Set - 4 Reviewed by Mani Babu on 18:50:00 Rating: 5
Powered by Blogger.