RRB Railway Exam-2016: 28th March (1st/2nd/3rd Shift) Exam Paper Asked Questions on Memory Based

Dear Aspirants

            Railway Recruitment Board (RRB) Has Announced 18,252 available posts in various job categories such as ASM(Assistant Station Master), Clerk,CA( Commercial Apprentice), Enquiry cum Reservation Clerk, Junior Accounts Assistant cum Typist, Senior Clerk cum typist, Traffic Assistant. As the RRB  recruitment-2016 drive is going to be done on a large scale, thousands of interested and eligible applicants have applied for the available posts of different categories and registration process for the selection has only recently been completed.

The RRB Board Conducted the RRB NTPC CBT-2016 Exam Form 28th march To 30th April 2016 All Those Categories. Now Our ssc-ibps.com Team Will Provide The Analysis Of  Today RRB NTPC CBT Exam-2016. On Memory Bases Questions

Exam Duration: The duration of Computer Based Test (CBT) will be 90 minutes (120 minutes for PWD candidates with scribe)

Number of questions: 100

Types of questions: Multiple choice questions

Negative Marking: 1/3rd for every incorrect answer.

Exam Languages: English, Hindi, Gujarati, Punjabi, Kannada, Tamil, Telugu, Marathi, Konkani, Odia, 
Assamese, Bengali, Manipuri, Malayalam & Urdu (15 languages).

Railway Recruitment Board (RRB) Has Conducted The RRB NTPC Exam -2016 March 28th (Today) Over The First Shift Exam. First Shift Analysis of the Exam.
In the Topic From Quant  Is Given 20 Questions.   
                        Current Affairs Is Given 10 Questions.
                        General Knowledge from 40 Questions.
                        Related To Railway From 10 Questions.

                        From Reasoning 20 Questions.  

RRB Railway Exam-2016: 28th March (1st/2nd/3rd Shift) Exam Paper Asked Questions on Memory Based

1st Shift Questions

1) When did Indian constitution came into first amendment?
Answer: 1951.

2) What is Viticulture?
Answer: Production of grapes.

3). Which number of Lok Sabha was formed during 2014 election?
Answer: 16th.

4) Kuchipudi belongs to which state?
Answer: Andhra Pradesh.

5) Rowlatt act in which year?
Answer: 1919.

6). Name of 1st satellite on Moon?
Answer: Sputnik 1.

7) Who gave the slogan "Do or die"?
Answer: Mahatma Gandhi.

8) What is the name of horse of maha rana pratap singh?
Answer: Chetak.

9) Golden temple of dambulla is present in??
Answer: Sri lanka

10) Cyprus capital?
Answer: Nicosia

11) Odd one out (external hard disk, cd, keyboard, digital camera)?
Answer: Keyboard.

12) First international cricket match was played between??
Answer: Aus vs. Eng.

13). Konark Temple made by?
Answer: King Narasimhadeva I

14)  Establishment of the panchayati Raj System was recommended by?
Answer: Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.

15) When did Swami Vivekanand delivered his speech in 'World Religion Conference' in Chicago city?
Answer: 1893

16) Karnam Malleswari related to which game?
Answer: Weightlifting.

17) The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from ?
Answer: Mundak Upanishad

18) By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years?
Answer: 61st Amendment.

19). Which boxer is known as 'Real Deal'?
Answer: Evander Holyfield.

20) The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?
Answer: 1985

21) The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?
Answer: Swachh Bharat Mission.

22) Mrinalini Sarabai is related with?
Answer: Dance

23) Sorrow of bengal?
Answer: Damodar River.

24). Who discovered penicillin?
Answer: Alexander Fleming.

25). Marsh Gas?
Answer: Methane

26) World TB day?
Answer: 24 March.

27). Aruna Asif Ali hoisted flag in which movement?
Answer: Quit India Movement.

28). Smallest Continent of world?
Answer: Australia.

29). Which of following chemicals is called as saltpeter?
Answer: Potassium Nitrate.

30) Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in? Answer: PEPSU
(Patiala and East Punjab States Union (PEPSU) was a state of India between 1948 and 1956.)

31) How many moons does mars have?
Answer: 2 (Phobos and Deimos).


32) Which boxer is also known as Real Deal?
Answer: Evander Holyfield

33) First Satellite launched to Moon

Answer: Sputnik 1

2nd Shift Questions
1).International Yoga day Celebrates On ____?
Answer: June 21st
2). Who is the Father of Indian space?
Answer: Vikram Sarabhai
3). What the name of First dog to go into the space?
Answer: Laika
4). Where is the 2018 Winter Olympic Games be held?

Answer: Pyeongchang, South Korea.
5.Capital of Denmark?

Answer: Copenhagen

6.January 4th Independence day of which country?

Answer: Burma

7.India’s Oldest dam?

Answer: Kallanai Dam, also known as Grand Anicut. It still serves the people of Tamilnadu, India.

8.First indian lady to won gold in asian games?

Answer: Kamaljeet Sandhu

9.first indian hockey player to awarded padam shri?

Answer: Balbir Singh Dosanjh

10.Rabindnath tagore got noble prize in which year?

Answer: 1913

11.Ethanol is obtained from?

Answer: Cerials

12.No. of fundamental duties?

Answer: 11

13.2015 French open winner?

Answer: Stan Wawrinka(Men), Serena Williams(Women)

14.How many players in kho kho?

Answer: 9

15.2 largest country in respect of land area?

Answer: Canada

16.U.N climate change meeting held in which place?

Answer: Paris

17.Ajanta and ellora cave is located in which state?

Answer: Maharashtra

18.smallest planet?

Answer: Mercury

19.Group of dolphin is called?

Answer: School or Pod

20.Polio vaccine is developed by?

Answer: Jonas Edward SalK

21.Name of dog who first goes to space?

Answer: Laika

22.Father of space research?

Answer: Vikram Ambalal Sarabhai

23. DMK party is founded by whom?

Answer: Dravida Munnetra Kazhagam


24.Ornithology is called _____?

Answer: Study of birds


25. Polio vaccine was discovered by _____?

Answer: Dr. Jonas Salk

26.First Lok sabha speaker?

Answer:Ganesh Vasudev Mavalankar

27.Instrument to detect object under water?
Answer:Sonar

28.First governer general of free india?
Answer:Lord Mountbaten
29.Buddha attained enlightenment at?
Answer:Bodh Gya

30.Another name of computer chip?
Answer: Microchip

31.SI Unit of electric charge?
Answer: Coloumb

32.Which country gifted statue of liberty to USA?
Answer: France
RRB Railway Exam-2016: 28th March (1st/2nd/3rd Shift) Exam Paper Asked Questions on Memory Based RRB Railway Exam-2016: 28th March (1st/2nd/3rd Shift) Exam Paper Asked Questions on Memory Based Reviewed by GK Adda on 08:33:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.