RRB NTPC Online Cbt Exam Practice Set - 18

 1. If the sum of two numbers is 55 and the HCF and LCM of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:
           A) 55/601
           B) 601/55
           C) 11/120
           D) 120/11
           Answer: C

 2. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?
        A) 28 4/7 years
        B) 31 5/7 years
        C) 32 1/7 years
        D) None of these
        Answer: B

 3. 50 men took a dip in a water tank 40 m long and 20 m broad on a religious day. If the average displacement of water by a man is 4 cubic metre, then the rise in the water level in the tank will be:
          A) 20 cm
          B) 25 cm
          C) 35 cm
          D) 50 cm
           Answer: B

 4. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs.6500 for 6 months, B, Rs.8400 for 5 months and C, Rs.10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs.7400. Calculate the share of B in the profit.
           A) Rs.1900
           B) Rs.2660
           C) Rs.2800
           D) Rs.2840
           Answer: B


 5. 8 liters are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally?
            A) 18 liters
            B) 24 liters
            C) 32 liters
            D) 42 liters
            Answer: B

Directions (6 – 10): Select the one which is different from the other three responses:

 6.      A) 4,12 
         B) 8, 16 
         C) 14, 24 
          D) 6, 14
          Answer: C

 7.       A) 62 – 26 
         B) 38 – 83 
         C) 44 – 44 
         D) 71 – 87
          Answer: D

 8.       A) Pen  
          B) Marker 
          C) Paper 
          D) Pencil
          Answer: C

 9.        A) ABDG 
           B) CDFI 
           C) EFHK         Practice Sets
           D) GHJK
            Answer: D

 10.       A) Graph 
            B) Chart 
            C) Model 
            D) Drawing
            Answer: C

11.  During rainy season, the ground becomes slippery due to dense growth of?
A)    Green algae
B)    Bacteria
C)    Cynobacteria
D)    Lichen
Answer: C

12.  Bacteria which commonly lives in the intestine human?
A)    Vibrio choleral
B)    Bacillius anthracis
C)    Corynebacterium
D)    Escherichia coli
Answer: D

13.  Of the following elements, which one has the same oxidation state in all of its compounds?
A)    Hydrogen
B)    Fluorine
C)    Carbon
D)    Oxygen
Answer: B

14.  When iron is rusted, it is?
A)    Oxidised
B)    Reduced
C)    Evaporated
D)    Decomposed
Answer: A

15.  Which of the following is a biodegradable pollutant?
A)    Bleaching effluent
B)    Sewage
C)    Heavy metals
D)    Dye effluent
Answer: B

16.  The concentration of pollutants in atmosphere are generally expressed in?
A)    Parts per billion
B)    Kilogram per square metre
C)    Parts per trillion
D)    Parts per million
Answer: D

17.  While calculating HDI, the maximum value for life expectancy at birth (years) are taken as?
A)    100 and 25
B)    90 and 30
C)    85 and 25      Quantity Quiz
D)    80 and 20
Answer: C

18.  Poverty level in india is stablished on the basis of?
A)    Per capita income in different states
B)    House-hold average income
C)    House-hold consumer expenditure
D)    Slum population in the country
Answer: C

19.  Folding is the result of?
A)    Epeirogenetic force
B)    Coriolis force
C)    Orogenetic force
D)    Exogenetic force
Answer: C

20.  Continents have drifted apart because of?
A)    Volcanic eruptions
B)    Tectonic activities
C)    Folding and faulting of rocks
D)    All of the above
Answer: B

21.  Who is the author of the book the last mughal : the fall of a dynasty, delhi, 1857?
A)    John kirkland
B)    William dalrymple
C)    Thomas wilson
D)    Simon digby
Answer: B

22.  Who built the ibadatkhana at fatehpur sikri?
A)    Akbar
B)    Jahangir
C)    Sahjahan
D)    Aurangzeb
Answer: A

23.  If temperature rises, the coefficient of viscosity of liquid?
A)     Decrease
B)    Increase
C)    Ramains unchanged
D)    None of these
Answer: A

24.  Who proposed the preamble before the drafting committee of the constitution?
A)    Jawahar lal nehru
B)    B.R.Ambedkar
C)    B.N.Rau
D)    Mahatma gandhi
Answer: A

25.  The declaration that democracy is a government of the people, byh the people, for the people was made by?
A)    Abraham lincon
B)    George washington
C)    Theodre roosevelt
D)    Winston churchill
Answer: A

Answers With Explanation:

1. C)
Let the numbers be a and b.
Then, a+b= 55 and ab= 5*120= 600.
So the required sum= (1/a)+ (1/b)= A+b)/ab=55/600= 11/120

2. B)
Required average= (67*2+35*2+6*3)/(2+2+3)
= (134+70+18)/(7)
= 222/7
= 31 5/7 years

3. B)
Total volume of water displaced= (4*50) cubic metre= 200 cubic metre
Rise in water level = (200/40*20)m= 0.25m= 25cm.

4. B)
For managing, A received = 5% of Rs.7400= Rs.370
Balance= Rs.(7400-370)= Rs.7030
Ratio of their investments= (6500*6):(8400*5):(10000*3)= 39000:42000:30000
= 13:14:10
So, B's share= Rs.[7030*(14/37)] = Rs.2660

5. B)
Let the quantity of the wine in the cask originally be x litres.
Then, quantity of wine left in cask after 4 operations= [x{1-(8/x)^4}] litres
So, [x{1-(8/x)}^4]/x= 16/81
= [1-(8/x)]^4=(2/3)^4
= (x-8)/x=2/3
= 3x-24= 2x
= x=24

6. C

7. D

8. C

9. D

10. C


RRB NTPC Online Cbt Exam Practice Set - 18 RRB NTPC Online Cbt Exam Practice Set - 18 Reviewed by SSC-IBPS on 19:13:00 Rating: 5
Powered by Blogger.