RRB NTPC EXAM - 2016 :: Online Practice Bits Set - 19

1. There men enter into a partnership contributing Rs.600, Rs.800, and Rs. 1000.How much should the first man receive out of the profit Rs.480?  
A.    Rs. 90
B.    Rs. 100
C.    Rs. 120
D.    Rs. 85
Answer: C

2.The sum of all natural numbers between 100 and 200 which are multiple of 3 is
A.    5000
B.    4950
C.    4980
D.    4900
Answer: B

3. 123456789X72 is equal to
A.    8888888
B.    999999998
C.    888888888    Biology Quiz 
D.    898989898
Answer: C

4.The volume of right circular cylinder whose height is 40 cm and circumference of its base is 66 cm, is
A.    55440 cm2
B.    3465 cm2
C.    7720 cm2
D.    13860 cm2
Answer: D

5. The edges of a cuboids are in the ratio 1 : 2 : 3 and its surface area is 88 cm2. The volume of the cuboids is  
A.    120 cm3
B.    64 cm3
C.    48 cm3
D.    24 cm3
Answer: C


6.If Atul finds that he is twelfth from the right in a queue of boys and fourth from the left, how many boys should be added to the queue so that there are 28 boys in the queue
A.    12
B.    13
C.    14
D.    20
Answer: B

7. A, B , C ,D and E are five rivers. A is shorter than B and little than E. C is one longest and D is little shorter than B and little longer than A. which is the shortest river?
A.    B
B.    C
C.    D
D.    E
Answer: D

8. From the given alternative words, select the word which con not be formed using the letters of the given word REFORMATION
A.    REFRAIN
B.    MOTION            Railway Zones
C.    REFRACT
D.    FORMAT
Answer: C

9.  Rahul and Robin are brothers. Pramod is Robin’s father. Sheela is Pramod’s sister. Prema is Prema is Pramod’s niece. Subha is sheela’s granddaughter. How is Rahul related to Shubha?
A.    Brother
B.    Cousin
C.    Uncle
D.    Nephew
Answer: C

10.Mr and Mrs Gopal have 3 daughters and each daughter has one brother. How many persons are there in the family?
A.    5
B.    6
C.    7
D.    8
Answer: B

11. The confirmatory test for HIV virus causing AIDS is?
A)    CDR court
B)    Western blot test
C)    ELSIA Test
D)    PCR
Answer: D

12. Lodine is obtain from?
A)    Laminaria
B)    Polysiphonia
C)    Porphyra
D)    Chlorella
Answer: A

13. Wavelength of which of the following colours of the visible spectrum of light are maximally absorbed by green plants?
A)    Green and yellow
B)    Red and blue
C)    Green and red
D)    Blue and yellow
Answer: B

14.Which one of the following elements has two electrons in the K-shell only?
A)    Hydrogen
B)    Helium
C)    Neon
D)    Sulphur
Answer: B

15.A Submarine mountain rising more than 1000 meters above the ocean floor is known as?
A)    Sea mount
B)    Abyssal hill
C)    Guyots
D)    Submarine ridge
Answer: A

16.The ocean relief is generally?
A)    More diverse than that of the continents
B)    More uniform than that of the continents
C)    Showing minor variations only
D)    Not much of asignificance
Answer: B

17.Akbar merged bengal and bihar in his empire in?
A)    1590 A.D
B)    1575 A.D
C)    1576 A.D
D)    1572 A.D
Answer: C

18.Itimad –ud-daula’s tomb at agra was built by?
A)    Akbar
B)    Jahangir
C)    Noorjahan
D)    Shahjahan
Answer: C

19.A steel ball is floating in a beaker containing mercury. If some water is poured in the beaker, the steel ball will?
A)    Move up
B)    Move down
C)    Continue in its position
D)    Execute vertical oscillation
Answer: A

20.A bird is sitting in a wire cage which is hanging from a spring balance, if the bird starts flying inside the cage, the reading of the spring balance will?
A)    Remain unchanged
B)    Be less than earlier
C)    Be more than earlier
D)    None of these
Answer: B

21.The constitution authorises the president to make provisions for discharge of duties of governor in extraordinary circumstances under the?
A)    Article 160
B)    Article 162
C)    Article 165
D)    Article 310                  Important Rivers
Answer: A

22.Which one of the following is NOT a constitutional prerogative of the president of india?
A)    Returning an ordinary bill for reconsideration
B)    Returing a finance bill for reconsideration
C)    Dissolving the lok sabha
D)    Appointing the prime minister
Answer: B

23.What is the name of the scheme which provides training comprehensive crop insurance scheme and non-traditional traders?
A)    Kishori shakti yojana
B)    Rashtriya mahila kosh
C)    Swayamsiddha
D)    Swawlamban
Answer: D

24.Among the following who are eligible to benefit from mahatma Gandhi national rural employment guarantee act (MGNREGA) ?
A)    Adult members of only the scheduled caste and scheduled tribe households
B)    Adult members of below poverty line (BPL) households
C)    Adult members of households of all backward communities
D)    Adult members of any households
Answer: D

25.Nitrogen fixing bacteria is useful in growing which crop?
A)    Wheat
B)    Paddy
C)    Legume
D)    Maiz
Answer: C

RRB NTPC EXAM - 2016 :: Online Practice Bits Set - 19 RRB NTPC EXAM - 2016 :: Online Practice Bits Set - 19 Reviewed by SSC-IBPS on 18:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.